A fővárosi testület által tárgyalt előterjesztésből kiderült, hogy - a sajtóban korábban is esélyes helyszínként említett - Lánchíd Palotába költözhet az orosz hátterű (KGST-bankként is emlegetett) bank, a vételár 8,89 milliárd forint. A dokumentum szerint a neoreneszánsz épületnél 1,6 milliós négyzetméterárral számoltak.

Horváth Csaba, a bizottság elnöke a 444.hu-nak azt mondta, hogy a fővárosnak nincs ennyi pénze és szükségük sincs az épületre. Ha lenne ennyi pénzük, akkor inkább a Bálnát vásárolnák vissza.

Idén nyáron a magyar kormány 10 millió euróval támogatta meg a nemzetközi pénzintézet magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatban végrehajtott tőkeemelést. (Az épület vételi ára 26,8 millió euró, ezek szerint a magyar adófizetők állják majdnem a 40 százalékát - jegyzi meg cikkében a 444.hu.) Az adásvételi szerződés aláírásának tervezett időpontja 2019. december 31.

A Nemzetközi Beruházási Bankban a legnagyobb, 45,5 százalékos részesedés az orosz államé, valamint a bank vezetője is orosz. A bankban megfigyelői státuszt szerzett Oroszország második legnagyobb bankja, a VTB is, amely a többségi állami tulajdon révén a Kreml befolyása alatt áll - írta korábban a Direkt36.

A Lánchíd Palota kalandos sorsáról, a hozzá kötődő pereskedésről itt olvashat.