Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2020-ban a K&H összesen 620 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki (ez éves összehasonlításban 23 százalékos növekedést jelent), és teljes hitelvolumene 18 százalékkal 1900 milliárd forintra nőtt a második félév erős hitelezési tevékenységének köszönhetően. A hitelpiaci részesedés minden szegmensben erőteljesen nőtt. A negyedik negyedévben az új lakossági hitelkihelyezések terén elért piaci részesedés 13,3 százalékra emelkedett - hangzott el a hitelintézet eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

A vállalati hitelállomány 2020-ban 19 százalékkal bővült. A tavalyi év végéig a K&H összesen 173 milliárd forint értékű hitelszerződést kötött a "Növekedési Hitelprogram Hajrá" keretében, és ezzel 11 százalékos piaci részesedést könyvelhet el. A 2020. második és harmadik negyedévi visszaesése után a vállalati és kkv-ügyfelek számlaforgalma a negyedik negyedévben már magasabb volt, mint az előző év hasonló időszakában. A növekvő üzleti volumenek elsősorban annak köszönhetők, hogy a második félévben a koronavírus-járvány második hulláma ellenére gazdasági javulás volt tapasztalható.

Erős lett az eredmény

A K&H Bank 2020-ban 42,3 milliárd forint nettó nyereséget ért el, ami éves összehasonlításban 6 százalékos növekedésnek felel meg a rendkívüli tételek 12,7 milliárd forintos adózás előtti negatív hatásától megtisztítva. Ez magában foglalja a törlesztési moratóriumhoz kapcsolódó 4,4 milliárd forint módosítási veszteséget, a 19,7 milliárd forint IFRS9 szerinti értékvesztést a pandémia miatt várható jövőbeli hitelezési veszteségekre, valamint a 11,4 milliárd forint adózás előtti pozitív eredményt, amely a K&H Alapkezelő tevékenységének a KBC Asset Management magyarországi fióktelepéhez történő átruházásához kapcsolódik.

"2020 semmihez sem hasonlítható év volt. A nehéz körülmények ellenére a K&H jó pénzügyi eredményt ért el annak köszönhetően, hogy hitelpiaci részesedése minden szegmensben dinamikusan nőtt. A K&H folytatta piacvezető innovációját mobilapplikációjában, például a K&H+ szolgáltatások és az online számlanyitás bevezetésével. Ez azt mutatja, hogy a koronavírus járvány nem lassított le minket, és a K&H válsághelyzetben is erős marad" - emelte ki David Moucheron, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A rendkívüli tételektől megtisztított eredmény növekedése a növekvő üzleti volumeneknek - különösen a második félévi gazdasági javulásnak - és a sikeres költséggazdálkodásnak köszönhető. A második és harmadik negyedévi visszaesése után a vállalati és kkv-ügyfelek számlaforgalma a negyedik negyedévben már magasabb volt, mint az előző év hasonló időszakában.

Bank a zsebben

A koronavírus-járvány felgyorsította a digitális banki és biztosítási megoldások használatát, és erre az ügyfeleket is fogékonyabbá tette. Jelenleg a K&H-nak 570 ezer digitálisan aktív ügyfele van, ami a teljes ügyfélkör 82 százalékát jelenti. A K&H mobilbank felhasználóinak száma elérte a 485 ezret, ez éves összehasonlításban 28 százalékos növekedésnek felel meg. Az elmúlt év során az ügyfelek átlagosan heti háromszor használták mobilapplikációjukat.

A biztosító is kiváló eredménnyel zárta a tavalyi évet. "2020-ban nettó nyereségünk elérte a 8,3 milliárd forintot. A nem-élet terület 51,2 milliárd forintos díjbevételt realizált, ami éves összehasonlításban 4 százalékos növekedésnek felel meg. Az életbiztosítási üzletág erős üzleti teljesítményt nyújtott, és éves szinten 41 százalékos növekedést produkált a rendszeres, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosítási termékeknél, valamint 38 százalékos éves szintű emelkedést a rendszeres, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) nem nyugdíjbiztosítási termékeknél. Emellett a kockázati termékek is 22 százalékkal bővültek éves szinten" - közölte Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója.