Digitalizáció? Már nem az informatikai fejlesztés a legfontosabb a magyar cégeknek

Az előző negyedévi megingást (72 százalék) követően megugrott a kkv-k beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek 78 százaléka tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból. A legtöbben gépeket, berendezéseket vásárolnának.
Dzindzisz Sztefan, 2019. február 27. szerda, 10:59
Fotó: Pixabay

A mostani adattal már tartósan egy éve 70 százalék felett van a beruházásban gondolkodó cégek aránya, amire legutóbb 2006-ban volt példa - mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Jelenleg a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak leginkább a cégek, 44 százalékuk tervez idén ilyen beruházást, ami az index történetében az eddigi legmagasabb arány. Az eddig élen álló informatikai beruházások a dobogó második fokára csúsztak vissza (36 százalék), miközben a gépjárműpark korszerűsítése (26 százalék) stabilan tartja harmadik helyét.

A különböző ágazatokat tekintve viszonylag egységes képet mutat a szektor. Az ipari, mezőgazdasági és szolgáltató cégek közel azonos arányban terveznek fejleszteni idén (86, 82 és 79 százalék), miközben a kereskedelemben ennél visszafogottabb beruházási szándék látható (69 százalék).

A cég méretét tekintve jelenleg a kisvállalkozásoknál számíthatunk átlagon felüli arányban (84 százalék) beruházásokra idén, de a mikro- és középvállalkozásoknál is erős a fejlesztési hajlandóság (74%-74 százalék).

A korábban jellemző 1-2 százalék helyett jelenleg a vállalkozások már 4 százaléka gondolkodik új cég létrehozásában. Habár a többség (52 százalék) idén is az eddig jól bevált piacon kíván érvényesülni termékével vagy szolgáltatásával, a cégek jelentős része tervez új piacokat meghódítani (34 százalék), miközben új termékek kifejlesztését is közel minden harmadik cég (29 százalék) tervezi idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.02.27 11:23

A futó pályázatok feltételeire kérdezett rá a felmérés. Naná, hogy ilyen válaszokat kapott ! De majd nézze meg, mi valósl meg mindebből, és eddig mi valósult meg mindebből ! Kérdezze csak meg parragot, az mindent tud......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html