Mennyire aggódnak a kis cégek? Meglepő eredmény született

Mérséklődni látszik a koronavírus-járvány hatása a hazai kkv-kra, ugyanis határozottan pozitívabb várakozásokkal tekintenek az előttük álló évre, mint a járvány ideje alatt - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás friss adataiból. Az index jelenleg 12 ponton áll, ami nem jelent érdemi változást a koronavírus időszak előtti várakozásokhoz képest.
Domokos László, 2020. június 19. péntek, 15:27
Fotó: Unsplash

Amíg 2020 márciusában és áprilisában a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) jövőképét a járvány határozta meg, a fertőzési veszély enyhülésével pozitívabbnak látszanak a várakozásaik is.

A vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző bizalmi index jelenleg 12 ponton áll, ami gyakorlatilag megegyezik a koronavírus-járvány előtti időszakban mért értékkel (a járvány alatt 6 pont volt).

Bár a járvány kezdetén készített időközi felmérés alapján a kkv-k várakozásait súlyosan megrázta a veszélyhelyzet, a mostani eredmények azt mutatják, hogy viszonylag hamar visszanyerték hitüket, és összességében bizakodóan tekintenek az előttük álló évre. A pandémia idején szignifikánsan romlottak ugyan a beruházásokra, valamint a munkavállalók fizetéseire vonatkozó várakozások, azonban egyúttal a közterhek, illetve a vállalati hitelek kamatainak mérséklésére is számítanak a cégek a következő évben. Jelenleg a cégeknek számos lehetősége adódik - például kedvezményes hitelek és hitelgaranciák, egyes adófajták elengedése formájában - arra, hogy mérsékeljék költségeiket, és láthatóan ezzel élnek is - állapította meg Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Változatlanul a középvállalkozások a legbizakodóbbak, azonban a várakozásaik a koronavírus előtti időszakban mért értékekhez képest 27-ről 23 pontra mérséklődtek. Tőlük elmaradva, de a járvány előtti szinten, változatlanul 13 ponton állnak a kisvállalkozások várakozásai. Az enyhe emelkedés ellenére továbbra is a mikrovállalkozások tekinthetők a legkevésbé bizakodónak (9 pont).

Az ágazatok közül az agrárium várakozásai a következő egy évre nézve kiugróan pozitívak, ez a szint ráadásul az eddig mért legmagasabb érték (42 pont). Ezenkívül a szolgáltató szektor várakozásai javultak még, 4-ről 14 pontra, miközben az ipari cégek bizalma 22-ről 11 pontra, a kereskedelmi szektoré pedig 12-ről 6 pontra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK