Hogyan hozhat össze 27 millió forintot egy huszonéves nő? Meg fog lepődni a válaszon

Több mint 27 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából.
Herman Bernadett, 2020. október 26. hétfő, 13:02
Fotó: Getty Images

A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére - nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.

A nyugdíjra való felkészülés a különböző korosztályok tagjainak azért fontos, mert nehéz megjósolni, hogy miként alakulnak évtizedes távlatban a demográfiai és gazdasági folyamatok. Az érintettek pedig takarékoskodással saját maguk számára biztosíthatják az állami nyugdíj mellé az extra jövedelmet, például az államilag támogatott - azaz évi 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adóvisszatérítéssel - igénybe vehető nyugdíjbiztosításokkal. A fiatal, húszas, harmincas korosztály tagjai abból a szempontból kedvezőbb helyzetben vannak az idősebbeknél, hogy a hosszabb takarékoskodási idő miatt akár kisebb havi összeggel komolyabb megtakarítást halmozhatnak fel a nyugdíjba vonulásukig - derül ki a K&H Biztosító összeállításából.

Fizetések vs milliók és tízmilliók

Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője azt mondta: "Az utóbbi években az öngondoskodás, ezen belül a nyugdíjmegtakarítások iránti érdeklődés fokozódni látszik a fiatalabbak körében. Ezt jelzi, hogy a K&H Biztosító nyugdíjkalkulátorát használók közel harmada a 25-34 éves korosztályba tartozik."

A hivatalos adatok szerint az idei második negyedévben a 20-29 évesek kedvezmények nélkül számolt nettó átlagfizetése - az egy évvel korábbinál 7 százalékkal magasabb - 227 ezer forint volt, a 30-39 évesek átlagbére pedig - 9 százalékos éves növekedés eredményeként - 282 ezer forintot tett ki.

Minél előbb érdemes elkezdeni a takarékoskodást, akár egészen kicsi összeggel is. A K&H Biztosító nyugdíjkalkulátorának feltételes példája szerint egy 25 éves, most az említett átlagfizetéssel rendelkező nő a nyugdíjba vonulásáig 27,4 millió forintot halmozhat fel, ha a jövedelmének valamivel kevesebb, mint 10 százalékát - havi 25 ezer forintot - tesz félre nyugdíjbiztosításban. Így tartani tudja a mostani anyagi színvonalat idős korában is. Egy 35 éves férfinek a mostani kilátások szerint 26,2 millió forintra lenne szüksége ahhoz, hogy nyugdíjas korában a jelenlegi nettó fizetésének megfelelő elkölthető bevétele legyen. Ehhez a fizetésének 13 százalékát kell nyugdíjbiztosításban megtakarítania, a K&H honlapján elérhető nyugdíjkalkulátorával az érdeklődők maguk is kiszámolhatják, nekik mennyit szükséges félretenniük a gondtalan nyugdíjas évekért.

Nyugdíjmatek és növekvő kereslet

Székely Pálma azt mondta, hogy a példában szereplő két megtakarítással felhalmozható 26-27 millió forintos összegből 12-13 millió forint lesz a saját befizetés. "Ehhez jön az állami támogatás, vagyis az adójóváírás 2,4-2,6 millió forintos összege, valamint a feltételes számítás alapján a megtakarítás évtizedei alatt összegyűlő, hozzávetőlegesen 10 és 13 millió forintos hozam" - tette hozzá.

A K&H Biztosítónál elérhető nyugdíjbiztosítások a koronavírus-járvány ellenére kelendőek. A rendszeres, befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítások értékesítésében éves összehasonlításban 24 százalékos volt a növekedés, ami Székely Pálma szerint bizonyítja azt, hogy a magyarok egyre jobban érdeklődnek az ilyen típusú megtakarítások iránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.10.30 07:24

@lauda:
"Látom kezded érteni!"
De te még mindig nem vagy képes felfogni, hogy ha a megtakarításaidról van szó, a kormányra ne nagyon számíts. Nem fogja megőrizni a megtakarításod értékét ha pénzben van, mert ezzel csinál magának hasznot.
Röviden: Hülyére vesznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.10.28 11:27

@Sorathul: Látom kezded érteni !!!!!!!
Amit én 50 éve befizettem az mára semmit sem ér, pedig akkor az országos átlag dupláját kerestem.
Amit írtál az igaz a magán nyugdíj pénztárakra is, és akkor beszéljünk arról , mi is történik , ha a magánnyugdíj számla kimerül !!
Vagy jön egy tőzsdei összeomlás !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.10.28 11:01

@lauda:
Biztos az állami nyugdíj?
Nap poénjára hajtasz?
Mit nem értesz azon, hogy a pénz ÉRTÉKÉT csökkentik?
Megkapod bárkitől te a nyugdíjadat fillérre pontosan, nem ezzel van baj.
Azzal van baj, hogy a te befizetett 100 Ft-od amit majd évek múlva visszakapsz, nem fog érni csak 30 Ft-ot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.10.28 10:57

@Sorathul: Ezért biztos az állami nyugdíj !!!
Ez mellett mindenki köthet olyan nyugdíjtakarékossági számlát amilyet akar .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.10.27 10:21

@lauda:
Miért lenne kamu?
A befizetéseid értékét meg szépen lassan az évek során leépítették a regnáló kormányok, és még csak észre sem veszed. Ez a szomorú.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html