BUX
37350

Ki kell adni Paks 2 adásvételi szerződését

Az Energiaklub a TASZ képviseletével beperelte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV), hogy nyilvánosságra kerüljön a Paks II Zrt. felvásárlásáról szóló szerződés. A bíróság igazat adott a civil szerveteknek, 15 napon belül ki kell adni a szerződést teljes terjedelmében.

Napi.hu, 2015. március 25. szerda, 11:14

Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks II. Zrt.-t 2014 novemberében vásárolta meg a magyar állam nevében az MNV Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja - olvasható a az Energiaklub közleményében.

Az Energiaklub 2015 januárjában kérte az MNV Zrt.-t, hogy küldje meg az adásvételi szerződést. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég. Az MNV arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz, különös tekintettel például a cég számlaszámára.

Ez persze már önmagában abszurd, de az is nehezen érthető, hogy milyen üzleti titkokat kell védeni egy olyan tranzakció esetében, ahol állami cégek cserélnek egymás között gazdát - írják a szervezetek. Az adatigénylés elutasítása után az Energiaklub bírósághoz fordult. A 2015. március 24-i első tárgyaláson rögtön ítélet is született. Ennek értelmében az MNV-nek ki kell adnia az adásvételi szerződést. Az ítélet nem jogerős, az alperes 15 napon belül fellebbezhet, de egyelőre nem nyilatkoztak, hogy kívánnak-e élni ezzel.

Az ügyben az MNV sikertelenül hivatkozott a nemrég elfogadott törvényre, amely 30 évre ellehetetleníti a paksi bővítéssel kapcsolatos megvalósítási megállapodások átláthatóságát - írja az Energiaklub.