Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Indonézül és vagy húsz másik nyelven kell prezentálni a Malév felszámolási zárómérlegét, nagyjából ennyi hiányzik ahhoz, hogy a bíróság befejezettnek nyilvánítsa az eljárást, és az egykori nemzeti légitársaság neve a cégjegyzékből is eltűnjön.

Tavaly novemberben készült el a mérleg, amelyet több mint 3 ezer címre, az összes hitelezőnek elküldtek. A portál úgy tudja, érdemi észrevétel nem érkezett, viszont húsz egykori, külföldi Malév-dolgozó kérte, hogy angol helyett a saját nyelvén kapja meg a dokumentumot.

Öt évvel ezelőtt, 2012. február 3-án reggel 6 órakor állt le 66 év működés után a Malév. A nemzeti légitársaság utolsó járata, az MA745-ös Helsinkiből háromnegyed tízkor landolt Budapesten. A légi cég 170 milliárd forint adóssággal dőlt be.

Lassan a légitársasághoz kapcsolódó utolsó cég is elesik, a múlt héten a bíróság elrendelte a Malév Vagyonkezelő Kft. felszámolását. Ez a cég birtokolta a Malév márkanevet, amit a nemzeti légitársaság bedőlése előtt 14,25 milliárd forinton tartottak nyilván. Onnantól megváltozott a helyzet, előbb leértékelték 16 millióra, mert a márkanév "használhatósága korlátozottá vált". Két évvel később megvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a HVG szerint 1,29 millióért.

A Malév több mint háromezer hitelezője közül csak a dolgozók jutottak pénzhez (3,6 milliárd forinthoz), követelés átlagosan a feléhez. A többiek nem kaptak semmit- így a legnagyobb hitelező, a magyar állam sem. Utóbbinak 83 milliárd forinttal tartozott az egykori nemzeti légitársaság, ebből 73 milliárd volt az Európai Bizottság által utóbb szabálytalannak ítélt állami támogatás, amit az ukáz szerint a Malévnak vissza kellett volna fizetnie - írta a Zoom.hu.