Ki nem találná, milyen céget alapított az MNB

Újabb, ezúttal őrző-védő céget alapított a Magyar Nemzeti Bank. A társaság fő feladata a jegybank és telephelyeinek védelme fegyveres biztonsági őrséggel, az induló létszáma száz fő lesz - tudta meg a Napi.hu.
Napi.hu, 2014. szeptember 23. kedd, 07:13
Fotó: Napi.hu

Saját őrző-védő céget alapított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 200 millió forint alaptőkével MNB-Biztonsági Zrt. néven. A társaság fő tevékenysége a személybiztonsági tevékenység, a székhelye azonos a jegybank Szabadság téri központi épületének címével. "A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény alapján a Magyar Nemzeti Bank, mint az állam működése szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet végző szervezet, védelmének fegyveres biztonsági őrséggel történő ellátása érdekében létrehozta az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-t - indokolta a Napi.hu-nak az új társaság létrehozását az MNB kommunikációs főosztálya.

A biztonsági cég induló létszáma 100 fő lesz. Feladata az MNB székhelyének és telephelyeinek őrzése, valamint a pénz és értékszállítási tevékenység biztosítása. Személyvédelmi tevékenységet nem végez.

Jóléti céget is alapítottak
Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, az MNB idén augusztusban is alapított egy új vállalkozást: 50 millió forint jegyzett tőkével, MNB-Jóléti Kft. néven, amelynek fő tevékenysége a szállodai szolgáltatás. A cég székhelye az MNB Szabadság téri székháza, a fióktelepe pedig a jegybank közelmúltban megvásárolt kastélyszállodájának címe, Tiszaroff, Aradi utca 28. A kastélyszálló üzemeltetéséhez és az MNB-s dolgozók üdültetéséhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is bejegyeztek a cég tevékenységeként, így például az építményüzemeltetést, konferenciaszervezést, szálláshely-szolgáltatást, éttermi, mozgó vendéglátást, bolti kiskereskedelmet, testedzési szolgáltatást, sportlétesítmény működtetést, mosást és tisztítást.
Az MNB-Jóléti Kft. ügyvezetője Fömötör Barna, az MNB központi beszerzési igazgatóságának vezetője, aki a már említett új cég, az MNB-Biztonsági Zrt. felügyelőbizottságának is tagja.

A társaságot egyszemélyes vezérigazgatósággal alapították, a vezérigazgató Marosán Attila, aki 2010-től a Köztársasági Őrezred személyvédelmi főosztályának vezetője volt, illetve egykor többek közt Mádl Ferenc és Sólyom László köztársasági elnököket is védte. A jegybank kommunikációs főosztálya tájékoztatása szerint e munkakörök valóban Marosán pályafutásának korábbi állomásai voltak, s a vezérigazgató 2013 májusa óta az MNB alkalmazottja. A Céginfo.hu adatai szerint Marosán 2013 októberében bekerült a Pénzjegynyomda Zrt. felügyelőbizottságába is.

Az MNB-Biztonsági Zrt. felügyelőbizottságának (fb) tagja Naszvadi György közgazdász, aki 2010-2014 között a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési ügyekért felelős államtitkára volt (Matolcsy György 2010-től a jegybankelnöki kinevezéséig, 2013 márciusáig vezette a nemzetgazdasági tárcát.) A háromtagú felügyelőbizottság tagja még Kiss Andrea és Fömötör Barna, az MNB központi beszerzési igazgatóságának vezetője, aki az előző Orbán-kormány alatt a Miniszterelnökség jogi és ellenőrzési helyettes államtitkára volt.

Korábban közbeszereztek

A jegybank Közbeszerzési Értesítőben közzétett tájékoztatója szerint 2012 szeptember végén a GS4 Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-vel kötött szerződést őrzés-védelmi és ügyfélirányítói feladatok ellátására az MNB épületében. A szerződés keretösszege nettó 166 millió forint volt, hatálya 2015. augusztus végéig szólt. Az MNB kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint azonban ez a megállapodás 2014. február 28-án megszűnt, s a keretösszegből csak a "szerződésszerűen teljesített valós szolgáltatás került kifizetésre".

Az MNB 2010 október végén egy Tom Clear Zrt. nevű céggel szerződött folyamatos élőerős őrzés-védelmi feladatok ellátására, továbbá külön megrendeléssel kiegészítő szolgáltatás biztosítására. Ez a megállapodás eredetileg 2010 novemberétől 2013 július végéig szólt volna nettó 200,4 millió forint keretösszegre. A szerződést azonban 2012 szeptember végével felmondta a jegybank. A Céginfo.hu adatai szerint a Tom Clear 2012 márciusa óta végelszámolás alatt áll, s idén szerepelt a NAV nagy adótartozást felhalmozó céges listáján is. A Tom Clear 2011-ben több 2,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 331 milliós veszteséggel zárta az évet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2014.09.23 18:14

itt most ez a menő..mindenkinek saját pretoriánus gárdája van..
persze közpénzből..az van bőven
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.09.23 18:07

@olvaso111:

miért is kell nekik saját cég??
hallottál már a sikeres outsortingról, mint a költségcsökkentés egyik formájáról?
azért matolcsy sem érthet mindenhez, mint pl. őrzés-védés
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.09.23 17:59

@RealMan:


ezt jól elbasztad.

mond ki nyugodtam..egy élere..
ezt a rombolást nem mostanában lehet helyrehozni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.09.23 17:41

Hogy tapsikolnak a jobberek, ahogy Orbán és Matolcsy Kamionflottával lopja a pénzt. Bezzeg a szocik nokiásdobozán és talicskáján hörögtek ezerrel. Talicska. röhej! Kamionflotta! Ezerszer annyi pénzt lopnak. A birkák meg bégetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.09.23 09:39

Alakul az új Munkásőrség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html