Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), amelynek elnöke Balogh Gábor egykori öttusa-világbajnok (aki egy év alatt bruttó 9 millió forintért ad sporttal kapcsolatos tanácsokat Orbán Viktor miniszterelnöknek) nettó 227,6 millió forintért vásárol a diákok testének fittségét mérő eszközöket. Az eszközcsomagokat az erre kiírt közbeszerzésen nyertes Rextra Kft. szállíthatja. A céget a honlapja szerint 1990-ben alapították, országosan 23 szaküzlettel rendelkezik, s meghatározó szereplője a hazai orvosi műszerkereskedelemnek. A Céginfo.hu adatai szerint a Rextra Kft. egy magyar magánszemély tulajdonában áll, jelenleg 47 főt foglalkoztat, és nettó árbevétele 2012-ben meghaladta az 1,8 milliárd forintot.

Az MDSZ közbeszerzésén két vállalkozás tett ajánlatot, a nyertes mellett a Tenzi Mérlegtechnika Kft. Az eljárás eredményéről januárban döntöttek, az erről szóló közbeszerzési tájékoztatót azonban csak április végén jelentették meg. A szerződés előzetesen becsült értéke nettó 180 millió forint volt - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

3700 csomagot vásárolnak

A fittségi mérési-értékelési rendszerhez 3700 darab (ami az MDSZ döntésétől függően akár további 300-al bővülhet) eszközcsomagot vásárolnak. Az eszközöket a magyar általános és középiskolák számára biztosítanák. A csomagban a dobozon kívül nyolc tétel van, testömeget, magasságot és bőrredőt mérő eszközök, valamint mérőszalagok. Amennyiben 3700 csomaggal számolunk, akkor a teljes nettó vállalási ár alapján egy csomagért nettó 61 502 forintot fizetnek.

Egy mérési eszközcsomag tartalma:

  • testtömeg és testösszetétel mérésére alkalmas eszköz
  • testmagasságmérő eszköz
  • antropometriai mérőszalag
  • kézi szorítómérő eszköz
  • tolómérő eszköz
  • 20 m-es mérőszalag
  • távolságjelző csík
  • bőrredő mérő eszköz
  • és az ajánlattevő választása szerint fa vagy fém mérődoboz

A Rextra honlapja szerint többféle mérőeszközzel kereskedik, például találtunk bőrredőmérőket is, az olcsó, műanyag bőrredőmérő bruttó 2000 forintba kerül, míg a digitális 10 ezerbe, de lehet kapni ennél drágábbat is, 32 ezerért. A mérlegek között például a testömeg mellett testzsír- és testvíztartalom kijelzésére is alkalmas eszközt 8900, illetve 10 ezer forintért is lehet vásárolni. Magasságmérő 4000-ért, illetve 21 ezerért is kapható.

Új alapokra helyezik a testnevelést és a mérést

A közbeszerzést uniós támogatásból finanszírozzák, mégpedig a TÁMOP-3.1.13/12-2013-0001 kódszámú, "A testnevelés új stratégiájának és fizikai állapot új mérési rendszerének kialakítása és az önkéntes részvétel ösztönzése a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében" című projekt keretében. Ez a kormány egyik kiemelt projektjeként valósul meg, erre 2,2 milliárd forintot használhatnak fel. A projekt kedvezményezettje a MDSZ. A kormányhatározat szerint "a fejlesztés célja a közoktatásban a testmozgással kapcsolatos pozitív attitűd kialakításának elősegítése".

A projekthez kapcsolódóan a MDSZ már több szerződést is kötött tavaly május óta, az infomatikai eszközök és gépjárművek bérlésétől a grafikai tervezésig. Egyes cégekkel hirdetmény nélküli (nem nyilvános) közbeszerzésen állapodtak meg. A szerződések 2014 december végéig hatályosak.

A MDSZ beszerzései a TÁMOP-3.1.13 projektje keretében
FeladatNyertesNettó vállalási ár (M Ft)
Nagy értékű informatikai eszközök bérleteCombit Számítástechnikai Zrt.17,7
Nagy értékű irodatechnikai eszközök bérleteMagnetic Kft. (Pilisszentiván)19,7
Kis értékű irodatechnikai eszközök beszerzése (telefon)RD-Systems Informatikai Kft.2,5
Kis értékű infomatika eszközök beszerzéseRD-Systems Informatikai Kft.6,1
Nyomdai tevékenységPátria Nyomda Zrt.39,7
Autóbérlet (7 db), flottakezelésHarum Investment Zrt.havi 1,096
Pr és kommunikációs feladatokPlanB Media kft.23,8
Oktatásszervezési tevékenységRaabe Tanácsadó és Kiadó Kft.23,9
Grafikai tervezésDynamo Kommunikációs Kft.24,7
Grafikai tervezés (lejárt)Benedict és Helfer Kft.24,6
Fényképészeti tevékenységLizzy Trade Kft.24,2
Informatikai rendszerterv készítéseMet-Info kft.24,8
Forrás: MDSZ, kozbeszerzes.hu

A kapcsolódó pr és kommunikációs feladatokat 23,85 millió forint plusz áfáért az a PlanB Media Kft. látja el, amely 2012-től jelent meg az állami közbeszerzéseken. A céget hozták összefüggésbe egyes egészségügyi célú társadalmi programok kommunikációjával, ám az egészségügyi államtitkárság korábban cáfolta a Világgazdaságnak, hogy szerződésben állna az ügynökséggel. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények szerint a kft. több egészségügyi intézménynek is dolgozik, például decemberben megnyerte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) egyik uniós projekjéhez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátására kiírt közbeszerzést, nettó 37,7 millió forintért.