Kiárusítják az egykor tízmilliárdos forgalmat bonyolító magyar sikervállalkozás, a jelenleg felszámolás alatt lévő Jeans Club Ruházati és Kereskedelmi Kft. (JC) megmaradt vagyonát. A felszámoló Duna Libra Közgazdász Zrt. a társaság központi ingatlanát, raktárait, járműveit, berendezéseit és Philip Russel nemzetközi védjegyét összesen nettó 2,17 milliárd forintért hirdette meg értékesítésre. Ajánlatot augusztus 13-án lehet tenni a felszámoló irodájában - derül ki a Cégközlönyből.

A ruházati termékek kis- és nagykereskedelmével foglalkozó - szinte mindegyik nagyobb vidéki városban és budapesti bevásárlóközpontban (például Árkád, Mammut, Europark, Pólus Center, Campona, West End) jelen lévő - JC felszámolása tavaly szeptemberben indult el, miután sikertelenül zárult a májusban kezdeményezett csődeljárása. Az, hogy nem sikerült egyezséget kötni hitelezőivel a tartozások rendezéséről, nem tűnik meglepetésnek a cégadatok ismeretében. Tartozása 2010. december végén meghaladta a 8,35 milliárd forintot, amelyből mintegy 5 milliárdot tettek ki a rövid lejáratú hitelek, 2 milliárdot a szállítói tartozások és 640 milliót a hosszú lejáratú kötelezettségek, amelyek túlnyomó része beruházási és fejlesztési hitel volt - derül ki a JC 2010-es beszámolójából. A legnagyobb hitelezője a CIB Bank Zrt. A cég tavaly szeptember óta fent van az adóhatóság legnagyobb, 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó cégeket soroló listáján.

Tavaly 20 üzlet megnyitását tervezték

A JC-t 1997-ben jegyezte be a cégbíróság P. and P. Jeans néven, 2003-tól viseli Jeans Club nevet. Folyamatosan terjeszkedett, nem csak belföldön, külföldön is, 2010-es beszámolója szerint Lengyelországban, Csehországban és Horvátországban volt leányvállalata. A Jeans Club szerepelt a Magyar Hírlap 2010 decemberében megjelent "50 sikeres kis- és középvállalkozás" című kiadványában, e szerint hat országban (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia, Horvátország) volt jelen, 54 üzletet működtetett és mintegy 900 alkalmazottat foglalkoztatott. 2010-ben a "gazdasági válság által keletkezett piaci rést kihasználva" önerőből és partnerek bevonásával tíz új egységet nyitott, és 2011-ben további húszat tervezett, köztük a Köki Terminálon. E kiadványban az üzletlánc képviselőjeként a Jeans Club International Kft.-t (JCI) jelölték meg.

A JC és a JCI között, illetve tulajdonosaik között a cégadatok szerint nincs közvetlen kapcsolat. A szintén ruházati kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó, 2009-ben alakult JCI egyik tulajdonosa 2009-2011-ben Fábián Zsolt volt, aki 2001 és 2006 között felügyelőbizottsági tag volt a JC-ben - derül ki az Opten cégtárának adataiból. (A JCI tulajdonosa 2011 májusa óta az East-Invest Holding LLC, amelyet az amerikai Wilmingtonban jegyeztek be, s feltételezhetően offshore státuszú cég.) A JCI bejegyzett telephelyein (az Arena, Duna Pláza, Allee és Corvin bevásárlóközpontokban) ugyanakkor Jeans Club üzletek működtek. A JC tavalyelőtti beszámolójából kiderül, hogy a legnagyobb kinnlevősége (275 millió forint) a JCI-vel szemben állt fenn 2010. december végén, ez a cég volt a legnagyobb forgalmat lebonyolító vevője.

A meghirdetett JC-vagyon
VagyonelemNettó irányár (milló Ft)
Üzlettér (Bp., VII. ker., Rákóczi út 36.)1 260,0
Az üzlettérben található számítógépek8,0
Raktárak (Törökbálint, Depo ipari park)720,0
Öt autó (Ford Fiesta, 2 BMW, Mercedes, VW Golf)8,95
A raktárak polc-, szortírozó- és liftrendszere41,0
A raktárak bolti berendezései90,0
Philip Russel nemzetközi védjegy10,0
Irodai berendezések36,0
Összesen2 173,95
Forrás: Cégközlöny

A JCI is veszteséges

Mára bezártak a magyarországi Jeans Club üzletek, idén utolsóként a JC székhelyeként is bejegyzett budapesti, Rákóczi út 36. szám alatti bolt, amelyet most eladásra kínál a JC felszámolója. A több mint 3,3 ezer négyzetméteres üzlethelyiség irányára nettó 1,26 milliárd forint - az első, májusi értékesítési pályázaton még 1,4 milliárdért kínálták az ingatlant. (Erre és a JC törökbálinti, nettó 720 millióért meghirdetett raktárjaira banki jelzálog és adóhatósági végrehajtási jog van bejegyezve.) A JC tavaly júliusban bezárta csehországi üzleteit is. A felszámolásról és az értékesítési pályázatról nem kívánt lapunknak nyilatkozni a cég felszámolója.

A JCI nem áll felszámolás alatt, áprilisban azonban két közjegyzői végrehajtás is indult ellene. Veszteségesen működik: 2011-ben 1,215 milliárd forintra növelte az árbevételét az előző évi 756 millióról, üzleti veszteségét azonban "csak" 125 millióra tudta mérsékelni a 2010-es 137 millióról. A kötelezettségállománya tavaly év végén meghaladta a 1,5 milliárd forintot. A JCI tavaly decemberben megalapította a Jeans Club Multistore Ruházati Kereskedelmi Kft.-t (JCM), amely ellen idén májusban adóhatósági végrehajtás indult. (A JCM február óta egy magánszemély tulajdonában van.)