Kiderülhet, miért lőtték le a Malév-gépet

Negyvenkét évvel a Malév MA240- es járatának lelövése után kiderülhet, hogy miért történt a tragédia, tudta meg a Magyar Idők.
Domokos Erika, 2017. február 15. szerda, 10:31
Fotó: Napi.hu

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a szerencsétlenség okainak kivizsgálásával kapcsolatos minősített iratok miatt tájékoztatást kér a Magyar Nemzeti Levéltártól - írta Fónagy válaszában a Malév-járattal kapcsolatban érdeklődő Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselőnek. A történtek ma is titkosak.

A Malév MA240-es Budapest-Bejrút járata 1975. szeptember 30-án, a hajnali órákban, 8 perccel a bejrúti repülőtéri leszállása előtt, eddig ismeretlen okból a tengerbe zuhant - idézi a korabeli MTI hírt az InfoRadio.hu.

1975. október 7-én a szerkesztőségek szigorúan belső tájékoztatására szolgáló kiadványban már ezt írták: "A Frankfurter Rundschau tudósítójának hétfői jelentése szerint a bejrúti légiforgalmi szakértők úgy sejtik, hogy rakétával lőtték le a Malév-gépet. A repülőn állítólag több tonna fegyver volt, melyet a libanoni polgárháborúban szemben álló feleknek szántak."

HOZZÁSZÓLÁSOK