Kiderült, hány sérültje van a dunaföldvári balesetnek

Péntek reggel ipari baleset történt Dunaföldváron, amelynek eredményeként nagy mennyiségű klórgáz került a levegőbe. A baleset következtében 28-an szenvedtek könnyű, illetve súlyos mérgezést.
Szabó Zsuzsanna, 2020. október 9. péntek, 14:41
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Péntek reggel a Pannonia Bio Zrt. területén üzemi baleset történt, egy 6 köbméteres tartályból klórgáz szabadult fel, miután 4500 liter hypóhoz 400 liter salétromsavat kevertek.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik - tette hozzá.

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították - mondta Győrfi Pál.

Köves Péter a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.

Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.10.09 19:36

Nofene. Nemsokára október 23. Készülgetünk, készülgetünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html