Négy szombathelyi általános iskolában 250 szombathelyi diák szenvedett ételmérgezést a menzát szolgáltató Elamen Zrt. főztjétől, ám időközben kiderült, hogy nem kevesebb, mint 300 gyermeknél jelentkezett hányás és hasmenés, s közülük többen is kórházi ápolásra szorultak. Hasonló tömeges ételmérgezés utoljára három évvel ezelőtt fordult elő Óbudán, az idősebb Béres Józsefről elnevezet általános iskolában.

Általában 48-72 óra szükséges, hogy a központi laboratóriumban kivizsgálják az ételmintákat. Múlt csütörtökön külön futár vitte fel Szombathelyről Budapestre az ételmintákat. Elvileg tehát legkésőbb vasárnapra ki kellett volna derülnie, mi okozta gyermekek tömeges megbetegedését. Azért vett a megszokottnál több időt igénybe a laboratóriumi vizsgálat, mert kivételesen sok ételmintát vitt a rendkívüli futár.

A Vas megyei Kormányhivataltól most kapott tájékoztatás szerint eddig 32 székletmintából calicivírus volt kimutatható. További 41 minta vizsgálata még folyamatban van. A klinikai tünetek és a kórlefolyás is a laboratóriumban igazolt kórokozó által okozott betegségre jellemzőek - tudatta Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

A tömeges ételmérgezés ügyében a Nébih külön vizsgálatot folytat, ennek eredményéről később adnak tájékoztatást.

Az Elamen Zrt. tavaly úgy nyerte el a szombathelyi közétkeztetésre kiírt pályázatot, hogy rajta kívül csak egyetlen cég pályázott. Igazából így sem volt verseny, mert már előre látható volt, hogy előbb-utóbb mindkét cég a Hungast-csoport tagja lesz.

A fotó forrása: Shutterstock.