BUX
38240

Kiderült, amit eddig titkoltak - Mészáros Lőrinc cégei is jól jártak

Több mint félmilliárd forintos bevételt hoztak az Erzsébet-táborok Mészáros Lőrinc cégeinek - derítette ki a 444.hu egy pert követően az Erzsébet Üzemeltető Kft.-től megkapott szerződésekből.

Domokos Erika, 2017. október 5. csütörtök, 11:47

A rászorulók számára kitalált Erzsébet-programot 2012-ben indította a kormány, a program köré szervezték az állami tulajdonban lévő szállodák nagy részét is, ide utazhattak állami kedvezménnyel például nyugdíjasok, nagycsaládosok és közszolgák is - írja a 444.hu.

A program gazdálkodása nem volt kimondottan átlátható, a szerződéseket nem tették közzé honlapjukon. A 444.hu 2016 nyarán a TASZ információszabadság programjának segítségével pert indított a közérdekű adatok megismeréséért. Elsőfokon megnyerték a pert, az Erzsébet Üzemeltető Kft. fellebbezett, de végül 2017. őszén peren kívüli megállapodással kiadták szerződéseik listáját.

A 48 oldalnyi táblázatból kiderült, hogy az Erzsébet Üzemeltető Kft.

összesen 525 millió forintot költött élelmiszervásárlásra 2014-től Mészáros Lőrinc különböző cégeinél (Aranykorona Zrt., Búzakalász 66. Kft., Vivenvíz Kft., Bakonyhús Kft.); (Nem bírták tovább, kipakoltak a Mészáros-cégek.)jól járt a korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Pajzs 07 Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Kft., amellyel összesen 275 millió forintos szerződést kötöttek a szállodák és táborok őrzéséért;nettó 199 millió forintot költöttek "téli táboroztatási koncepció" kidolgozására, felmérések és elemzések készítésére.

A "téli táboroztatási koncepciót" az Agenda Projektház Kft. készítette mintegy 200 millióért, 2015 januárja és márciusa között. Az Átlátszó portál szerint a vállalkozás egy uniós fejlesztési pénzek lehívására specializált céghálózat tagja, feltűnnek uniós képzési programok környékén is.

További szerződéses adatok a 444-en olvashatók.

A nyitóképen a zánkai Erzsébet tábor zászlója látható egy hajón 2017. július 4-én, forrás: MTI Fotó/Varga György.