Kiderült, ezek a nagybankok vannak veszélyben

Az olasz UniCredit, a német Deutsche Bank és a francia BNP Paribas minden valószínűség szerint azon európai nagybankok között lesz, amelyek jelentősebb pótlólagos tőkére lesznek utalva, hogy megfeleljenek az új, korábbinál szigorúbb tőketartalékolási kötelezettségeknek - vélik elemzők. Ezek a bankok jobban ki vannak téve a görög, és más országok adósságainak, mint a többi európai bank.
MTI-Eco, 2011. október 24. hétfő, 17:20
Fotó: Napi.hu

Az egész német bankrendszert tekintve a német bankszövetség elnöke szolgált számokkal, aki szerint a német bankoknak 5,5 milliárd euróra lenne szükségük. A francia központi bank kormányzója úgy véli, hogy a francia bankok tőkepótlási igénye kevesebb mint 10 milliárd euró lehet.

Ugyanakkor elemzők szerint a brit, a svájci és a skandináv bankok viszonylag jó helyzetben vannak, mivel kevésbé vannak kitéve az Európai Unió perifériáján lévő országoknak, ezért kevésbé fenyegeti őket az adósságleírás veszélye, és tőkebázisuk is erőteljes.

Bár a hétvégi európai csúcstalálkozón az unió vezetői egy lépéssel közelebb kerültek az európai bankok feltőkésítéséhez szükséges pénzügyi keret meghatározásához, a konkrét stratégia jóváhagyása még várat magára. Azok a bankok - becslések szerint mintegy 90 -, amelyek a görög adósság miatt bajba kerülhetnek, európai szinten mintegy 108 milliárd eurós feltőkésítésre számíthatnak, ha pecsét kerül a megállapodásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cartman55, 2011.10.24 17:25

adjatok a bankoknak lóvét kis szegényeknek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html