Kiderült, hol dolgoznának leginkább a magyar fiatalok

Az Audi, a Mercedes és a Mol Magyarország legvonzóbb munkáltatója 2013-ban - derül ki az Aon Hewitt humánerőforrás tanácsadó cég és az AIESEC közös, munkáltatói márka kutatásából. A diplomás munkavállalók átlagos fizetési elvárása 258 ezer, míg a diplomával nem rendelkezőké 177 ezer forint.
NAPI, 2013. március 7. csütörtök, 18:58
Fotó: Napi.hu

A munkáltatói márka kutatás eredményei szerint a pályakezdők a tapasztaltakhoz képest gyakrabban hagyatkoznak az állásbörzékre, céglátogatásokra, egyetemi karrierirodákra és tanáraik véleményére, ha egy munkáltatóról szeretnének többet megtudni. A tapasztaltak nagyobb arányban részesítik előnyben az álláskereső portálokat, az adott cégnél dolgozók véleményét és saját tapasztalatukat, de a sajtóhírekre is jobban támaszkodnak.

A diplomás munkavállalók átlagos fizetési elvárása 258 ezer forint, míg a diplomával nem rendelkezőké 177 ezer forint. A diplomás, 25 évnél fiatalabb korosztály nettó havi fizetési elképzelése jelenleg átlagosan 173 ezer forint. A 10-20 évvel idősebbeké (35-44 év) pedig átlagosan 318 ezer.

A különbség 145 ezer forint, ami 10 év munkaviszony alatt a reálisnál kevesebb növekedés lenne. Ez is mutatja, hogy a fiatalabb korosztály valamivel magasabb fizetést képzel el magának a valós lehetőségeknél - jegyzi meg az Aon Hewitt.

Az Aon Hewitt közleményében hangsúlyozta: 14 ezer válaszadó véleményét tükrözi a kutatás, amelynek fő célja az volt, hogy feltérképezze a hallgatók, a pályakezdők és a munkatapasztalattal rendelkezők elvárásait és a vállalatokról alkotott véleményét.

Szakmánként vizsgálva a fizetési elvárásokat, az IT-sek pozícionálják legmagasabbra magukat, átlag 293 ezer forinttal, őket követik az üzleti tanácsadók és a mérnökök. A jogászok és pénzügyesek nagyjából hasonló, átlagosan 235 ezer forintot szeretnének keresni, utánuk jönnek a marketingesek, majd a beszerzők 213 ezer forinttal, a sort pedig az újságírók zárják átlagosan 198 ezer havi fizetési elvárással.

A válaszadók véleménye alapján Magyarország legvonzóbb munkáltatói 2013-ban az Audi Hungária Motor Kft., a Mercedes Benz Manufacturing Hungary, a Mol csoport, a Microsoft Magyarország és a Nestlé Hungária Kft. Az első tízbe bekerült még - sorrendben - a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a Bosch csoport, a Richter Gedeon, az IKEA, az IBM Magyarországi Kft., valamint a L'Oréal Magyarország Kft. A tizedik helyen, holtversenyben, két cég végzett.

A kutatásból kiderült, hogy a férfiak munkahelyválasztásában inkább szerepet játszanak a kihívó szakmai feladatok, a lehetőség mások irányítására - 9 százalékuk tartja ezt fontosnak, szemben a nők 4 százalékával -, valamint az új dolgok alkotása is kiemelt szempont. A gyengébb nemnél nagyobb súllyal esik latba, hogy másoknak segíthessenek - 20 százalék szemben a férfiak 13 százalékával -, illetve számukra fontosabb a vállalat társadalmi felelősségvállalása is.

A korábbi évekkel összehasonlítva nem tapasztalható jelentős változás az ideális munkahelyek jellemzőiben. A válaszadók túlnyomó többsége számára továbbra is egyértelműen az anyagi-erkölcsi elismerés a legfontosabb szempont, amit a munkáltató stabilitása, hosszú távú megbízhatósága követ, és csak ezután következik a jó munkahelyi légkör.

Az IT-sek a legmagabiztosabbak az álláskeresési lehetőségeikkel kapcsolatban, őket a mérnökök és a vegyészek követik. Ezzel szemben kifejezetten tartanak az álláskereséstől a vendéglátás, az idegenforgalom, a kereskedelem, a beszerzés és az oktatás területén, de az adminisztratív munkakörökre pályázók sem érzik magukat könnyű helyzetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

joska61, 2013.03.08 13:56

@megalodon: Mondjuk ezek között van magyar is.... MOL pl. Több nincs :-) Mondjuk a MOL jól csinálja, megfogja a fiatalokat már jó korán többek között ilyen nekik szóló pályázatokkal:
http://redir.ec/sportpalyazat
És tényleg csak arra érdemeseknek ad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Matheusz86, 2013.03.07 22:11

Szeretem ezeket a cikkeket. Fizetési elvárások. Nekem havi 1 millió forint a fizetési elvárásom. Erről minek cikket írni. Egyszer szívesen olvasnék egy olyan cikket, hogy ténylegesen mennyit lehet keresni adott szektorban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.03.07 20:30

sok idióta elmegy ezekbe a nagy multikba dolgozni, aztán 3 hónap alatt rájön, hogy annyi a jelentősége a munkájának mint az asztalán lévő ceruzahegyezőnek, minnél hülyébb valaki annál jobb és persze pikk pakk lecserélik az állásonkénti többezer pályázóból...

Szóval akinek már lesett a seggéről a tojáshély az biza magyar céghez megy dolgozni ahol a bürokráciát és a multikat bátran elfelejtheti..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html