Ahogy szerdán bejelentették: Nyerges Zsolt milliárdos vállalkozó veszi meg Simicska Lajos üzleti érdekeltségeit. Viszont állítólag ez csak parkolópálya, a következő lépésben minden megy Mészáros Lőrinchez - így foglalta össze a G7-nek egy ügyet ismerő forrása, hogy miért adta el Simicska Lajos tulajdonképpen mindenét üzlettársának. A portál szerint azért lehet közvetítő a milliárdos, mert benne még mind a két fél megbízik, vagy legalábbis szóba áll egymással. Ugyanis miután Orbán Viktor miniszterelnök, és egykori kollégiumi szobatársa, bizalmasa összevesztek, és a G-nap néven emlegetett esemény után nyilvánosan is felvállalták a konfliktusukat, Nyerges volt az, aki Simicskával és Orbánnal is beszélőviszonyban maradt.

A portál szerint emlékezetes momentum, hogy két évvel ezelőtt, a háború csúcspontján a miniszterelnök személyesen ment le átadni a szolnoki MÁV-stadiont, ahol Nyerges Zsolttal együtt beszélgetett is.

Állítólag közel 60 cégből áll a csomag, amit Nyerges most átvesz, és ez teljes egészében a leköszönő felcsúti polgármesterhez, a kormány szomszédjához és jóbarátjához, Mészáros Lőrinchez kerülhet. Hogy pontosan milyen konstrukcióban (egyben vagy szétszedve), és hogy Mészáros mely cégéhez, az egyelőre nem egyértelmű - írja a G7, amely szerint kora ősszel tisztázódhat az üzlet mikéntje.

A portál összesítette, hogy cégei mennyit érhetnek a valaha a Fidesz legerősebb háttérembereként számon tartott Simicska Lajosnak - aki a 77 milliárd forintos vagyonával még mindig a 13. legmódosabb magyarja a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint. Ez alapján az látszik, hogy az érintett birodalom legalábbis a könyvek alapján tízmilliárdokat ér (az együttes nettó eszközérték több mint 50 milliárd forint). A jövedelmezőség alapján számítva bonyolultabb a képlet, mert a cégcsoport bevételeit erősen befolyásolta a kormányhoz fűzödő viszony. Míg 2010 és 2015 között 58 milliárdot vettek ki a Simicska Lajoshoz köthető vállalatokból a tulajdonosok, a nagy összeveszést követő két évben már csak hármat.

A portál szerint ennyi pénze nincs Nyergesnek - aki a már említett gazdaglistán a 34. helyen áll, 33,5 milliárd forintos becsült vagyonnal. Vagyis ő nehezen mozgathatna meg ennyi pénzt, viszont Mészáros Lőrinc világszinten is szinte példátlan vagyongyarapodással már a második legtehetősebb ember az országban a maga 280 milliárd forintos vagyonával.

A fotó forrása: Pexels.