Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány honlapján megjelent rendelet tervezethez fűzött magyarázat szerint egy 2014-es kormányrendelet a NESZIP működtetésére a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-t jelölte ki. Ugyanakkor egy évvel korábbi - tehát 2013-as - nemzeti fejlesztési miniszteri rendelet a  NESZIP legfontosabb és legösszetettebb alrendszere, az elektronikus jegyrendszer platform (NEJP) üzemeltetését a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-re bízta. Miután a NISZ Zrt. üzemelteti a NESZIP legfontosabb alrendszerét - célszerűség szempontjából - indokolt az egész Platformot a NISZ Zrt. üzemeltetésébe adni.

A magyarázat szerint a NESZIP az egységes és átjárható közlekedési informatikai megoldások megvalósításának eszköze. Célja a magyar közösségi személyszállítási, és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások területén történő alkalmazások létrehozása, az egységes és interoperábilis adatok, adatbázisok és az elektronikus adatkommunikációs technológia felhasználásával.

Az egységes rendszer képes lesz arra, hogy Magyarország valamennyi közlekedési közszolgáltatása egységes platformon keresztül legyen elérhető a felhasználók számára, illetve, hogy ezeket a közszolgáltatásokat különféle mobil- és elektronikus fizetési szolgáltatásokat igénybe vevő piaci szereplők bármely területen - egységes feltételek mellett - értékesíthessék az ügyfeleik számára.