Az Európai Bizottság már majdnem minden operatív programot elfogadott, így egyre több pályázatot lehet kiírni - mondta el Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

A politikus szerint valószínűleg ez az utolsó olyan, hétéves uniós költségvetési időszak, amikor még el lehet érni a vissza nem térítendő támogatásokat. Már a mostani időszakban is kevés van ebből, Elmondása szerint "kemény tárgyaláson" sikerült elérni az EU-val szemben, hogy most még lehessenek még itthon vissza nem térítendő támogatások.

A kormány fókuszában a feldolgozóipar van, így a vissza nem térítendő támogatások zöme szinte csak e szektort érinti. A szabad vállalkozási zónákba csaknem ezer település tartozik - ezek korábban leghátrányosabb helyzetű települések néven futottak -, itt lehet majd a feldolgozóiparon kívül vissza nem térítendő támogatásokhoz jutni, ám ez nagyon szűk kört érint, például azokat, akik szállás-, vagy fürdőfejlesztésben gondolkodnak.

A területi kiegyenlítés is nagy szerepet kap az elbírálásnál, de az is elhangzott, hogy annak a cégnek, amelynek nincs "robusztus növekedése" az elmúlt évekből, annak nem lesz könnyű nyernie. Sőt, annak a cégnek a minimumfeltételeket is nehéz lesz teljesítenie - hangsúlyozta Glattfelder, aki szerint annak, aki nyerni akar, vállalnia kell valamilyen pluszt: vagy át kell vinnie a szabad vállalkozási zónába a tevékenységét, vagy létszámnövekedést kell vállalnia, vagy barna mezős iparterületen kell megvalósítania a beruházást, mivel a zöldmezős beruházás nulla pontot kap az elbírálásban. Nem mindenki fog tehát nyerni, mert ha mindenkit támogatunk, akkor senkit sem támogatunk - fogalmazott az NGM államtitkára.

Arra készülünk, hogy minden egyes forinttal úgy kell bánni, mintha utoljára lenne ilyen lehetőség - mondta Glattfelder, aki szerint az elmúlt időszakban számos értelmetlen beruházás történt (kutyakozmetika-fejlesztés, 40 centiméteres kilátó). A pénzek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy. De például egy bölcsődeépítésnél nem az a gazdasági haszon, hogy építőipari kapacitás jön létre, hanem, hogy munkahelyeket teremt. Éppen ezért az elbírálásnál, hogy hol épüljön új bölcsőde, ez is szempont lesz - mondta az államtitkár.

Ami már most elérhető

Idén összesen 70 kiírás jelenhet meg a GINOP keretén belül, összesen 800 milliárd forint értékben - mondta Milos Katalin, az NGM gazdaságfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárságának pályázatkezelési főosztályvezetője. Ezek többnyire vállalkozásoknak szóló pályázatok lesznek, így például az induló cégeknek is lesznek lehetőségei. Rossz hír ugyanakkor, hogy közép-magyarországi cégeknek nem jut e támogatásból.

Jelenleg 3 pályázat érhető el, melyből az egyik a termelési kapacitás bővítését támogatja. Az 50 százalékos mértékű támogatásra főképp feldolgozóipari cégek jelentkezhetnek, akár 500 millió forintos vissza nem támogatást is el lehet nyerni. A fő pályázati cél az új termelőeszközök beszerzése, de lehet pénzt kapni infrastrukturális fejlesztésekre, anyagmozgatáshoz, raktározáshoz kapcsolódó projektekre, illetve it-beszerzésre is. Támogatják a munkahelyteremtő beruházásokat is, mégpedig vissza nem térítendő forrással, akár 50 millió forint értékig. Külön figyelem lesz, 10 milliárd forint összegig a szabad vállalkozói zónákra - hívta fel a figyelmet Milos. Alapvető cél, hogy a kkv-kat tudják támogatni, ám erre a forrásra akár az újonnan alakult cégek is jelentkezhetnek.

Jut még pénz a kkv-k piaci megjelenésének támogatására, azaz a kiállításokon, vásárokon való megjelenést segítenék. Itt is alapvetően a feldolgozóipari cégeket támogatnák a vissza nem térítendő támogatással, maximum 20 millió forint értékben. Egy fő külkereskedelemért felelős személyt legalább 3 évig a munkakörében kell tartani. A nyár folyamán még energetikai, illetve kutatás-fejlesztési pályázatok jelenhetnek meg.