Kiderült, melyik szektorban a legnagyobb az optimizmus

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait 2004 óta jelző K&H kkv-bizalmi index történelmi csúcspontot ért el, 13 pontos emelkedést követően 11 ponton áll - közölte a K&H.
MTI, 2017. január 5. csütörtök, 12:14
Fotó: Reuters

A tájékoztatás szerint az index történetének legmagasabb értékét leginkább a közterhek csökkenésére, a vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és a javuló versenyhelyzetre irányuló pozitív várakozások magyarázzák.

Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztályvezetője a közleményben úgy fogalmaz, hogy a vállalkozások látható optimizmusának fő mozgatórugója a felmérés előtt nem sokkal bejelentett adó- és járulékcsökkentés lehetett.

Kiemelte: tovább nőtt az alacsonyabb közterhekkel kalkulálók aránya. A közterhek kedvező alakulása mellett a kormányzat 2017-es intézkedéseivel kapcsolatban is derűlátók a kkv-k, a többség szerint semleges vagy pozitív hatással lesz az idei gazdaságpolitika a vállalkozás működésére.

A közlemény szerint minden negyedik vállalkozás véli úgy, hogy versenyhelyzete javul, idén lekörözi a konkurens cégeket.

A felmérés szerint a szektorok közül az agrárium a legoptimistább, amelynek hátterében feltehetően a rekord gabonatermés, és a november végéig megközelítőleg 118 milliárd forint egységes területalapú támogatási előleg kifizetése állhat - közölte a K&H.

HOZZÁSZÓLÁSOK