Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyilvánosságra hozta idei szerződéseit a kormany.hu oldalon; az 5 millió forint értékhatár feletti lista rövid, ám annál érdekesebb.

A Sárhegyi és Társai Ügyvégi Iroda bruttó 48,8 millió forintért menedzselte a II. kategóriás kaszinók szerződéseinek előkészítését és ellenjegyzését. Mint ismert, az NGM a parlamenti választások után pár nappal hozta nyilvánosságra, hogy két kelet-magyarországi koncessziót az ifj. Szima Gábor jegyzete Aranybónusz 2000 Kft. nyert, míg öt budapesti és Pest megyei koncessziót a Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz köthető Las Vegas Kft. nyert el - többek között a száz százalékos állami tulajdonban levő Szerencsejáték Zrt. orra elől. A szerződések ellenjegyzése érhető, ám azok előkészítésére az NGM feltételezhetően rendelkezhet apparátussal, nem beszélve az adóhivatal kebelében működő Szerencsejáték Felügyeletről. Sárhegyi régi partnere az NGM-nek, egy korábban kötött, 8,9 milliárdért Bezenyén (jelenleg nem) épülő óriáskaszinót üzemeltető Eurovegas Zrt. koncessziós szerződését módosítja.

További 30 millió forintos keretszerződése van ügyvédi irodákkal a Varga Mihály vezette szaktárcának: Lékó és Társa Ügyvédi Iroda 19,8 millió forintért viszi a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap jogi ügyeit. Ennél érdekesebbnek tűnik az a 9,9 milliós szerződés, amit Horváth és Társai Ügyvédi Irodával kötöttek a " kiemelt közlekedési projektekkel összefüggő, közösségi joggyakorlatra is kiterjedő, gazdasági jogi tanácsadásra". A szerződés kis összegét magyarázhatja, hogy a megbízás alig másfél hónapig élt február-márciusban.

Hasznos tanácsok

Nem csak a közlekedési közösségi joghoz nem értenek kellő képpen az NGM munkatársai, de láthatóan a gazdaságpolitikához sem mindig, Gazdag Lászlóval ugyanis egymillió forintért kötöttek megállapodást "gazdaságpolitikai szaktanácsadás, gazdaságpolitikai elemzések készítése" témában - derül ki az 5 millió forint alatti szerződések adataiból.

Légügyi témában is tanácsadásra szorulnak: a Malév Zrt. felszámolása után is rendeltek tanulmányokat a magyar repülőipar fejlesztésével kapcsolatban. Egy fejlesztési program kidolgozására mintegy 3,2 millió forintért szerződtek idén a Slot Consulting Kft.-vel, s szintén ennyit kapott a Capitol Consulting Group Kft. a "Közép-kelet európai cargo bázis kialakításának lehetőségéról" szóló tanulmány elkészítéséért.

Az NGM munkatársainak külföldi útjait idén eddig a központosított közbeszerzés egyik nyertese, az OTP Travel Kft. szervezte, januártól május 1-jéig 89,1 millió forintért. Az OTP Travellel tavaly márciusban kétéves keretszerződést kötöttek 195,9 millió forintért. A minisztérium munkatársainak több lakást is bérel Brüsszelben magánszemélyektől, illetve ingatlanközvetítőktől.

A megbízások, megbízottak és megbízási összegek részletes listája itt olvasható.

Fontos a tájékoztatás

Az NGM műsorokat is megrendelt 2014-ben: az Echo Hungária Televízió Zrt.-nek 4,1 millió forintot fizetnek A Díj című magazinműsor elkészítésére, amely márciustól "Sikeresek,vállalkozók" címen fut. A szintén jobboldalra sorolható Lánchíd Rádiónak is ad feladatot a gazdasági tárca: 4,2 millióért készül a Kilátó-Látványtár című magazinműsor, továbbá 3,6 millióért az Összegző című műsor.