A Közérdekvédelmi Központ letölthető formában közzétette honlapján az MVM Paks II. Zrt. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit, mivel azok továbbra sem elérhetőek mindenki számára az atomerőmű bővítéséért felelős állami vállalat oldalán - olvasható a Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője által alapított szervezet közleményében.

A közzétett 255 dokumentum nem fed le mindent, az MVM Paks II. Zrt. és az orosz fővállalkozó által kötött úgynevezett EPC-szerződéseket (ami az erőmű tervezésének részleteit és a beruházás következő tíz évének feladatait tartalmazza), valamint az üzemeltetési-karbantartási szerződést továbbra sem adta ki a kormányzat. (Paks 2: megszólalt Putyin.)

A publikált több ezer oldalnyi dokumentumcsomag széleskörű megbízásállományt tartalmaz, a szakértői megbízásoktól kezdve, infrastrukturális megrendeléseken és ingatlanbérléseken át egészen a gépjárműtisztításig. Nettó összértékük körülbelül 21 milliárd forint, a határozatlan idejű vagy egyéb olyan szerződéseket leszámítva, amelyek végösszege nem megállapítható.

A szerződéscsomag egyik legfontosabb tanulsága, hogy az MVM Paks II. Zrt. jelentős összeget, közel 1 milliárd forintot szánt a két új atomerőmű blokk építésének kommunikációjára, illetve a bővítés társadalmi elfogadottságának monitoringozására a 2014 és 2016 közötti időszakban - olvasható a közleményben.

A pénz döntő része többnyire kormánybarát cégeknek jutott, a csomag legnagyobb kommunikációs szerződését Simicska Lajos érdekeltsége, az I.M.G. Inter Media Group Kft. kötötte alig egy évvel a G-nap előtt. Más médiatermékekhez képest nagyot nyertek a bővítés népszerűsítésén Széles Gábor érdekeltségei is. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvéleménykutatási megbízást kapott, és mint a szerződésekből kiderül, már a 2014-2016 közötti időszakban is jelentős összegeket költött az MVM Paks II. Zrt. arra, hogy az atomerőműbővítést népszerűsítő interaktív kamion járja az országot és a fesztiválokat.