Kiderült, valójában miből van a csokimikulás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) húszféle mikulás csokoládé figurát vizsgált. Ennek során fény derült arra, hogy az érintett termékek valódi csokoládénak, illetve tejcsokoládénak nevezhetőek-e vagy sem.
Napi.hu, 2015. december 1. kedd, 11:51
Fotó: Napi.hu

A fogyasztóvédelmi hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle mikulás csokoládé figurán végzett laboratóriumi vizsgálatokat, hogy a termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve az említett jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel forgalmazható a termék (például: kakaós figura), mivel ezen termékek élvezeti értéke lényegesen alacsonyabbnak mondható a csokoládéknál. (A vizsgált termékek listája innen tölthető le.)

A mintavételezett termékek közül 3-féle csokoládé jelölésén szerepelt a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölés, míg 17-féle olyan "csokoládé" illetve "tejcsokoládé" termék is vizsgálat alá került, melyek a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést nem tartalmazták. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé" megnevezés tekintetében.

A mért zsírtartalom értékek szintén valamennyi esetben megfeleltek a terméken megjelölt értékkel.

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán - néhány - az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír).

Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5 százalék lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé" megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést - méghozzá ott, ahol az összetevők listája is van.

HOZZÁSZÓLÁSOK