Keresztülhúzta az építési hatóság az Amrest Kft. terveit, egyelőre mégsem nyílik KFC gyorsétterem a Parlament szomszédságában, a Kossuth Lajos téren - tudta meg a Napi.hu. Tavaly ősszel járta be a hír a hazai médiát, hogy a felújított Kossuth téren - az első tippekben szereplő McDonald's helyett - egy KFC-egység is helyet kap (2013 novemberi nyitással) méghozzá az V. kerület által korábban a V-Stúdió Kft.-nek értékesített volt házasságkötő terem helyén. (Amiatt szóltak az első találgatások a McDonald'sról, mert a Kossuth téri éttermet az a Meto-Építő Zrt. alakította volna ki, amely 20 "Mekit" már tető alá hozott.)

A V-Stúdió Kft.-ben érdekelt volt a Leisztinger Tamás milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó Forrás Nyrt. is, de egy tavalyi bejelentés szerint a cég eladta 81,8 százalékos pakettjét, a kft. beszámolója pedig azt állítja, hogy augusztus 26-tól egy magánszemély többségi tulajdonában áll. Ez a tulajdonos minden bizonnyal Nana Elek ügyvezető, aki viszont a - a Napi.hu kiadásában megjelenő a Száz leggazdagabb című kiadvány szerint a 8. leggazdagabb honfitársunknak számító - Leisztinger érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holding Zrt. részvényirodáján ügyintézőként is dolgozik.

Közel százmilliós mínusz

Visszatérve a nemzet főterére szánt KFC-étteremre, az Amrest 2013-as évet bemutató beszámolójából kiderül: az építési engedély visszavonása miatt az étterem megnyitása kétségessé vált. Ez meg is látszik a cég eredményén, hiszen 93 millió forint terven felüli értékcsökkenést kellett elszámolni, ez az összeg a szóban forgó egység munkálatait tartalmazza.

Ez a közel százmilliós tétel is közrejátszott abban - az anyag- és bérköltség, valamint az igénybe vett szolgáltatások értékének növekedése mellett -, hogy az Amrest eredménye mínuszba fordult. Az adózott eredmény annak ellenére váltott közel kétszázmilliós nyereségből 120 milliót közelítő veszteségbe, hogy az árbevétel majd egymilliárd forinttal hétmilliárd fölé emelkedett. (A Kossuth téri étterem jövője kapcsán elküldtük kérdéseinket a kft.-nek, cikkünk kiadásáig nem futott be a válasz.)

Az Amrest tavaly két új KFC-éttermet nyitott a 2012-es négy után, ezzel 27-re nőtt a számuk (plusz az idén már működik a nyíregyházi egység is), továbbá a céghez tartozik mind a két fővárosi Pizza Hut is. (A Starbucks kávézóláncot az Amrest Kávézó Kft. viszi.) A növekvő hálózat révén nőtt az alkalmazotti létszám is, közel félezer főre. A fizikai dolgozókra jutó átlagos havi bérköltség 115 ezer forint közelébe nőtt a 2012-es 109,5 ezer forintról, a szellemi dolgozók átlaga viszont tízezerrel 381 ezer alá csökkent.

Jobban fizet a McDonald's

A hazai gyorséttermi piac legnagyobb szereplőjének számító McDonald's jobb fizetéseket kínál, legalábbis 2013-ban is magasabb átlagok jöttek ki. A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. esetében a foglalkoztatottak bő háromnegyedét kitevő fizikai dolgozók havi átlagos bérköltsége hajszállal 124 ezer forint fölé emelkedett, miközben a szellemiek esetében - közel 8 százalékos plusszal - meghaladta a 450 ezer forintot.

A McDonald's az Amresttel ellentétben kismértékben csökkenő árbevételről számolt be, a forgalom 21,9 milliárd forint alá süllyedt. Az adózott nyereség ugyanakkor egyharmadával 77 millió forintra emelkedett, amiben az anyagjellegű ráfordítások csökkenése, illetve az játszott szerepet, hogy a pénzügyi műveletek eredményét egy hitelátértékelés árfolyamnyeresége javította. A kft. által üzemeltetett éttermek száma eggyel 50-re csökkent, de szintén Budán zárt be egy franchise-egység is. Ezzel párhuzamosan az átlagos állományi létszám is apadt, 3,5 százalékkal 1438 főre.

És a Burger King?

A Burger King éttermeket üzemeltető Fusion Magyarország Zrt. 2013-as számai cikkünk kiadásáig nem voltak elérhetők az e-beszámoló honlapján. Tavalyelőtt 7,1 milliárd forint árbevétel mellett közel 300 milliós adózott eredményt ért el, 30 egység működtetésével. Ezzel 2012-ben mind az árbevétel-arányos nyereség, mind az egy üzletre jutó profit alapján megelőzte a másik két társaságot. Igaz, a profitadatok és az azokból képzett mutatók nem mindig hasonlíthatók össze közvetlenül, hiszen egy-egy vállalatcsoporton belül a tevékenységből származó teljes nyereség - például a tagvállalatok közötti elszámolásban alkalmazott árak meghatározása révén - nem feltétlenül a profitsoron jelenik meg a könyvekben.