Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az OTP csoport magyarországi alaptevékenységét reprezentáló OTP Core (az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, az OTP Lakástakarékpénztár és az OTP Faktoring) 2008-ban 131,5 milliárd forint, az előző évinél 6,4 százalékkal kisebb adózott nyereséget ért el a bank pénteken publikált gyorsjelentése szerint - írta az MTI-Eco.

Az OTP Core hitelezése 8,8 százalékkal bővült, ezen belül legnagyobb mértékben, éves szinten 25,6 százalékkal a lakossági üzletág nőtt, miközben a vállalati üzletág hitelportfoliója éves szinten 13 százalékkal csökkent, a menedzsment eredeti szándékaival összhangban.

A magyarországi csoporttagok közül a Merkantil Csoport a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentés értékelése szerint a nehezedő piaci viszonyok között is sikeresen működött, hitelállománya tavaly 17,9 százalékkal bővült, egyedi tételek nélküli adózott nyeresége 3,8 milliárd forint volt, 47 százaléka az egy évvel korábbinak.

Az OTP Alapkezelő eredménye éves szinten 20 százalékkal visszaesett, ami döntően a 15,6 százalékkal csökkenő eszközállomány következménye. 

Az OTP Garancia Biztosító 2008 első kilenc hónapjában a külföldi leányvállalatok veszteségére képzett céltartalékok, mint egyedi tételek nélkül 5,3 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.

Az OTP csoport hazai hitelpiaci pozíciója az elmúlt egy évben 1,5 százalékkal romlott. A betétek esetében a csoport pozíciója éves szinten nem változott - 24,1 százalék - volt, a negyedik negyedévben azonban 1,1 százalékkal csökkent. Az OTP ugyanakkor 90 milliárd forint értékben értékesített banki- és jelzálog kötvényeket a lakosságnak, vagyis a megtakarítások terén erősíteni is tudta pozícióit.

A külföldi leányvállalatok közül a mérleg- és eredményszempontból legnagyobb súlyú DSK csoport bruttó hitelállománya 30,1 százalékkal, betétei 11,2 százalékkal bővültek, 30,6 milliárd forintos adózott nyeresége 15,9 százalékkal haladja meg az előző évit.

Az ukrán leánybank 17,2 milliárd forintos adózott profitja 22,1 százalékkal magasabb, mint 2007-ben. A CJSC OTP Bank az előzetes terveket többszörösen meghaladó, 26,4 milliárd forintnyi kockázati céltartalékot képzett a romló hitelportfolió miatt. A bruttó hitelállomány éves szinten 43,9 százalékkal nőtt, a betétek 2,9 százalékkal estek vissza, az utolsó 3 hónap jelentős betétkivonása a jelentés szerint gyakorlatilag erodálta a helyi vezetés betétgyűjtési eredményeit.

Az orosz leánybanknál a hitelállomány éves szinten 25,9 százalékkal nőtt, a negyedik negyedévben azonban gyakorlatilag leállt a jelzáloghitelezés. A hitelkockázati költségek éves szinten 76 százalékkal emelkedtek, ennek ellenére az OTP Bank Russia adózott eredménye 25,5 százalékkal, 8,9 milliárd forintra nőtt.

A kisebb leánybankok között a legjelentősebb eredményjavulás a montenegrói CKB-nál volt, amelynek adózott eredménye több mint 51,8 százalékkal nőtt, bruttó hitelállománya pedig 35,9 százalékkal.

Szintén sikeres évet tudhat maga mögött a horvát OBH, amelynek adózott nyeresége 39,2 százalékkal, hitelállománya pedig 24,4 százalékkal nőtt.

A szlovák OBS 2 milliárd forintos eredménye 20,7 százalékkal kisebb az előző évinél, a kedvező nettó kamat- és díjbevételek hatását ugyanis a céltartalékképzés 45,4 százalékos növekedése rontotta.

A román leánybanknak az előző évi közel 3 milliárd forintos veszteség után tavaly sikerült szerény, 133 millió forintos nyereséget elérnie. Az OBR hitelállománya 50,5 százalékkal, ezen belül a lakossági portfolió 72,6 százalékkal bővült.

A szerb leánybank 2,3 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami részben egyedi tételeknek köszönhető. Az OTP Banka Srbija hitelállománya közel 50 százalékkal bővült.

A külföldi leánybankok eredményhez történő hozzájárulása 25-ről 31 százalékra emelkedett, részesedésük 2008 végén a hitelportfolión belül 49,3 százalék, a betétek között 38,4 százalék volt.