Megmenti az állam az ikonikus magyar céget?

A felszámolás alatt álló Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t - a csődtörvény alapján - stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány október 29-ével.
Németh Géza, 2019. október 30. szerda, 18:04
Fotó: MTI Fotó

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet következménye az, hogy az állami felszámoló jár el a szarvasi cég felszámolásakor.

A csődtörvény alapján a kormány - rendeletben - stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket,

  • amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy
  • amelyek esetében - ha a vagyonhiány és a fizetésképtelenség előreláthatólag nem szüntethető meg - kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

Az ilyen esetekben az állami felszámoló jár el, amely a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Ez a társaság a stratégiailag kiemelt jelentõségű gazdálkodó szervezetek csődeljárásában és felszámolási eljárásában kerül kijelölésre vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. felszámolását a Gyulai Törvényszék augusztus 14-én rendelte el. Még idén januárban derült ki, hogy nagy bajban van a legismertebb magyarországi, háztartási kisgépeket - lámpákat és kávéfőzőket - gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A cég Békés megyében 85 fős csoportos létszámleépítést jelentett be 2018. december 21-én az illetékes kormányhivatalnál, ennek indokaként likviditási problémát jelölt meg.

A társaság likviditási gondjait a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása, egyes termékek veszteségessé válása és az új, nagy volumenben gyártani tervezett lámpamegrendelésének (az Ikea lakberendezési vállalatnak - a szerk.) visszaesése okozta - tudta meg korábban a Napi.hu a társaság menedzsmentjétől. Ezen a helyzeten a vállalkozás által végrehajtott másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni - amelynek keretében fröccsöntő gépeket, robottechnológia perifériákat, fémgőzölő és lakkozó berendezéseket vettek, mindezt saját erőből és bankhitelből finanszírozták.

Szeptemberben azonban kiderült, hogy egy befektetői kör új cégben továbbviszi a Szarvasi márkájú kávéfőzők gyártását, évi százezer darab értékesítését tervezik. A Szarvasi Háztartásigép Kft. azzal a céllal jött létre tavaly tavasszal, hogy életben tartsa a Szarvasi márkanevet és megújítsa a kávéfőző gyártást. A kft. együttműködve a gyártást végző, 2017-ben alapított Deerplast Kft.-vel és a Vasipari néhány korábbi alkatrész beszállítójával újraszervezte a gyártási folyamatot. A két társaság 58, korábbi Vasipari dolgozónak biztosít munkahelyet - közölte az új gyártócég.

A Szarvasi Háztartásigép Kft. jelenleg hat típusú kávéfőzőgépet gyártat és forgalmaz 30 különböző színben.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott.

Egy másik cég is így járt

Szintén a friss közlönyből derült ki, hogy a hasonló státuszba került a a csődeljárás alatt lévő Aquarius-Aqua Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft. is.

A korábbi hírek szerint csődeljárás alá került október 15-étől a ceglédi székhelyű Aquarius-Aqua Kft. A cég forgalma az elmúlt két évben meghaladta a 15 milliárd forintot, az adózott profit - papíron - 310-510 millió forint között mozgott az utolsó öt évben, azonban a kötelezettségállománya 2018 végén már meghaladta a 12,7 milliárd forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK