Kihal az úttörő magyar mobilszolgáltató

A 450-es mobiltelefon frekvenciát ma Magyarországon csupán húszezren használják, s az új előfizetők csak hozott telefonnal csatlakozhatnak a Westel Rádiótelefon Kft.-hez, ugyanis a cég már nem kínál új készüléket - írja a Népszabadság.
NAPI Online, 2003. február 24. hétfő, 08:47
Fotó:

A Matáv még nem tudja, mi lesz a veszteségessé vált leánycégével, amelynek az állammal 1990-ben kötött koncessziós szerződés értelmében 2005-ig szolgáltatnia kellene. A kft. jövőjéről már folynak az egyeztetések a hatóságokkal. A Népszabadság úgy tudja, hogy egy romániai mobilszolgáltató tulajdonosát érdekelné a magyarországi hálózat. Amennyiben mégis 2005 előtt húznák le a rolót, ahhoz az illetékes szakminisztérium hozzájárulása kellene.

A Matáv illetékese szerint a mobiltelefon gyártók többsége már nem készít olyan készülékeket, amelyek megfelelnek a 450-es szabványnak, s am van, azt is át kell alakítani a speciális magyar frekvenciakiosztásnak megfelelően. Nem olcsó mulatság tehát az analóg mobiltelefon, a szakember szerint százezer forint alatt nem lehet beszerezni a megfelelő készülékeket. A GSM-szolgáltatók néhány ezer vagy pár tízezer forintos ajánlataival szemben ilyen feltételekkel nem lehet és nem is érdemes versenyezni; egyébként a 06-60-nál már közel egy éve nincs új telefon.

Az analóg hálózatnak korábban az alacsonyabb minőség ellenében a nagyobb lefedettség volt az előnye a GSM-szolgáltatókhoz képest, ám mára fordult a kocka, így ez az előny is a múlté. 1999 decemberében a 06-60-hálózatnak még közel százezer előfizetője volt, ami akkor négyszázalékos növekedést jelentett. A következő év végére azonban 75 ezerre, 2001 decemberére 44 ezerre, 2002 utolsó hónapjaira pedig 23 ezerre apadt az ügyfélszám. A csökkenés minden bizonnyal ebben az évben sem áll meg. Az előfizetői létszám drasztikus esése nyomán 2002-ben veszteségessé vált a társaság, s úgy tűnik, ez a helyzet nemigen változik a jövőben, ugyanis a bevétel fél százalékára rúgó koncessziós díjat például mindenképp fizetni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK