Kihúzták a sámlit az euró alól - mi lesz a forinttal?

Némileg optimistábbak lettek az elemzők az euró kilátásait nézve, ugyanakkor az ECB tegnapi kamatvágása után a dollár újra erősödésnek indult a közös európai devizával szemben. A forint 287-ről 285-ig javított az euróval szemben csütörtökön, ám a további erősödés már limitált lehelt.
Deák Bálint, 2012. július 6. péntek, 13:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Érdekes folyamatok játszódtak csütörtökön az ECB kamatdöntése után. A dollárral ugyanis rendhagyó módon a régiós devizák is együtt erősödtek, ám ennek is megvan a magyarázata. A kamatvágás talán mégsem volt annyira egyértelmű a piac számára, így normális, hogy ez gyengítette az eurót a dollárral szemben − mondta a Napi Gazdaságnak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője. A forint erősödése is érthető az euróval szemben, hiszen nőtt a carry trade, vagyis még nagyobb lett a forint kamattöbblete a közösségi devizához képest.

Ugyanakkor a Fed újabb monetáris lazításának is kisebb az esélye, miután a vártnál jobb amerikai munkanélküliségi adat látott napvilágot − mondta Ruzsonyi. Ráadásul az írek sikeresen tértek vissza a kötvénypiacra, ami kedvező az euró szempontjából. Amennyiben pedig a jövőben is lesznek hasonló hírek, az újra erősítheti a közösségi devizát. Mindenesetre az jól látszik, hogy az 1,24 és 1,27 közötti szinteken beragadt a devizapár a görög választások óta. Csütörtökön leszúrt ugyan 1,236-ig a jegyzés, ám gyorsan vissza is pattant. Ruzsonyi szerint ha valóban nagy gond lenne Európában, akkor már 1,20 alatt kellene járnia a devizapárnak, amire van is esély a közeljövőben.

A Reuters friss júliusi konszenzusa szerint az elemzők a következő egy évben 1,25-ös keresztárfolyamot várnak, szinte minden időtávra, ami vagy arról tanúskodik, hogy a szakértők is eléggé tanácstalanok a jövőt illetően, vagy szerintük helyére került a devizapár − utóbbit igazolhatja, hogy az előző hónapban sem vártak már összeomlást, sőt már akkor is azt jósolták, hogy a dollár erősödése megállhat ezen a szinten. Akkor még az elkövetkező három hónapban 1,24 körül ragadó keresztpárt vártak, és csak később, fél évre későbbre jósolták, hogy lassú erősödésnek indul az euró árfolyama.

Érdemes az elkövetkező egy-két napot megvárni az elemzéssel, csütörtökön ugyanis nagyon erőteljes reakciót láthattunk arra, hogy az ECB gyakorlatilag nullára vágta vissza a kereskedelmi bankok jegybanki betéteinek kamatát − mondta Ötvös Mihály, a CIB szenior devizakereskedője. Ezzel viszont korántsem biztos, hogy a jegybanknak sikerült elérnie azon célját, hogy a kereskedelmi bankok inkább egymásnak hitelezzenek − véli Ötvös, illetve Ruzsonyi is. A bankok között viszont akkora a bizalmatlanság, hogy egyáltalán nem szavatolt, bejön a jegybank számítása. Ezzel azonban egyelőre kihúzták a sámlit az euró alól, a közösségi deviza ugyanis minden más fizetőeszközzel szemben gyengült csütörtökön. Az EU ugyanakkor egyáltalán nem bánná, ha akár 1,1-ig gyengülne az árfolyam, ám az Egyesült Államok ezt már valószínűleg nem nézné tétlenül, ez esetben újra gyakrabban találkozhatnánk a devizaháború fogalmával − mondta Ötvös, aki szerint már a pénteki amerikai foglalkoztatási adat előtt is óvatosabbá válhatnak a piacok. A túlzott dollárerősödés ellen pedig a tengerentúlon nagyon ügyesen védekeztek az elmúlt időszakban, így valószínűleg most sem engedik majd, hogy elszálljon az árfolyam..

Az egyetlen deviza, amellyel szemben nem vesztett értékéből az euró, a svájci frank volt − hívta fel a figyelmet Ötvös.


Napi grafikonok

A Reuters által szondázott elemzők véleménye nagyot változott a svájci frankkal kapcsolatban az elmúlt időszakban. Az 1,20-as árfolyamkorlát bevezetése óta folyamatosan a frank gyengülését várták, egyéves távlatban már 1,25 fölé jósolták az árfolyamot. Most azonban az elkövetkező hat hónapra nagy változást nem prognosztizálnak, ezen az időtávon ugyanis a konszenzus szerint 1,21 alatt maradhat az árfolyam. Ráadásul az egyéves előrejelzés értéke is nagyot esett, a korábbi 1,25-ről júniusra 1,236-ra, míg jelenleg már csak 1,22 a célszint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2012.07.23 15:43

@melos: hacsak nem jön egy kis USD pénznyomda, lehet meglesz pár héten belül az CHFUSD paritás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.07.23 15:41

@-Mikes-: van még hely a pincében úgyfest...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

-Mikes-, 2012.07.21 18:33

@ucey: Meglátás, vélemény merre tovább innen? Lehetséges vajon egy kis eur erősödés? Mert most már hirtelen eléggé a pincébe lett küldve a juró...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.07.19 16:04

@-Mikes-: az arany se nagyon jött be. Bátortalanul meglódult ugyan 1558-tól, de igen gyorsan visszapattant, nem nagyon akar 1590 fölött tartózkodni (egyelőre)...úgyhogy ki is mentem belőle. Ami nem megy, azt inkább ne erőltessük. (?) Kis hal vagyok, hogy elmenjek a falig :-).

Azért egy hét után nettó +1,5%-körülitől többet vártam volna tőle, de ez van ...Végül is ne legyünk telhetetlenek.

----------

Ma is éljen tovább a pénteken megindult magyar állampapír hozamcsökkenés.(még egy pár napot nem bánnám, bár így sem volt rossz.)

Érdekes, hogy az OTP most nem mozdul együtt az állampapíros hozamcsökkenéssel.Idén eddig nem így volt.

---------------

Azért nem semmi, ahogy idén ütik verik a júrót. Kicsit az az érzésem, hogy Brüsszelből is keményen / mesterségesen is / gyengíthetik.

A márciusi pénznyomda, meg a mostani EKB csökkentés nem igen tett jót neki. Nem nagyon bánják az euroövezetben a júró értéktelenedését úgy tűnik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2012.07.19 15:35

@-Mikes-: A jövőbe nem lát senki sem... A fennálló trend meg mindig szeret tovább tartani, mint amire a trendfordulóra játszók számítanak. Úgy néz ki az AUD játssza idén azt, amit a CHF tavaly.

Érdekes, nagyon sokminen ismétlődik a tavalyi évből: Líbia->Szíria, Év eleji felfutás (2010dec-ápr/2011dec-2012máj), utána kisebb beesés, aztán fel (2011jún-júli, 2012máj-júl) . Vajon megint fekete lesz a nyár vége, mint tavaly?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html