Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette a Magyarországon korábban mobiladat-forgalomra még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es frekvenciasávok, valamint a 900, az 1800 MHz továbbá a 26 GHz-es még ki nem osztott frekvenciasáv részek hasznosítására vonatkozó pályázati dokumentációt. A pályázók 2014. június 16-án adhatják be jelentkezésüket.

Az NMHH célja a szélessávra alkalmas és nem használt frekvenciák értékesítésével a gazdasági verseny erősítése, és a szélessávú hálózatok kiépítésének gyorsítása. A jövőben tovább növekednek hazánkban a szélessávval ellátott területek, nagyobb lesz az elérhető le- és feltöltési sebesség is. A magyar gazdaság számára hosszú távon fontos, hogy a szélessávú mobilszolgáltatás lehetőség szerint az ország szinte teljes területén bárki számára elérhetővé váljon - írja a hatóság közleményében.

A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni. Az egyszeri értékesítési díjminimum 104 milliárd forint. Az NMHH szreint az értékesítendő használati jog a szolgáltatók számára megfelelően tág teret biztosít az üzleti tervezhetőségre, a hosszú használati idő csökkenti a befektetői kockázatot.

A 800 és 2600 MHz-es sávok új sávként nyílnak meg a mobil szolgáltatások számára. A 800 MHz-es sáv a kedvező hullámterjedési viszonyok miatt különösen alkalmas a ritkán lakott területek lefedettségének biztosítására.

A pályázati dokumentáció anyaga letölthető az NMHH honlapján - egyelőre még csak magyar nyelven, de a hatóság közleménye szerint "a pályázók széleskörű tájékoztatása érdekében rövid időn belül az NMHH angol nyelven is megjelenteti a pályázati dokumentációt".