A Genertel Biztosító Zrt. 500 nőt kérdezett meg a legutóbbi felmérése alkalmával. Arra voltak kíváncsiak, vajon ki hozza meg a döntést a családban biztosítási kérdéseket illetően. A megkérdezett nők 77 százaléka válaszolta azt, hogy ő dönt, és csak 23 százalékuk mondta azt, hogy inkább ráhagyja a férfira.

Vizsgálták azt is, milyen mértékű a női nem aktivitása az egyes biztosítási típusokon belül és az derült ki, hogy elég jelentős különbségek vannak: a lakásbiztosításnál szinte mindig a nő dönt, ezzel szemben a másik véglet a nyugdíjbiztosítás, ahol viszont csak a nők kevesebb, mint 25 százaléka mondja ki a végső szót.

Biztosítási ügyek döntéshozói (arány, százalék)
Biztosítás típusaNőkFérfiak
Lakás955
Casco4852
Élet4357
Utas4258
Nyugdíj2476
Forrás: Genertel

Az eredmények alapján nem a fővárosi nők a "határozottabbak", inkább a Budapesten kívüliek. Lakóhely szerinti bontásban ugyanis az derült ki, hogy a biztosításokról döntést hozó nők alig 36 százaléka budapesti.

A Genertel három biztosítástípusnál arra is rákérdezett, hogyan hozzák meg a nők a döntéseiket, milyen tényezőket vesznek figyelembe. Lakásbiztosításnál a nők 70 százaléka az árat, illetve a kedvezményeket említette elsődleges szempontnak, amikor biztosítót választ, csak kis részüknek fontos, ha megbízható ismerősöknek már voltak jó tapasztalatai egy adott biztosítóval, míg a hirdetések alig játszanak szerepet a választásnál.

Cascónál is hasonló a helyzet, itt a válaszadó nők döntő többségénél (90 százalék) szerepet játszik az ár a döntés meghozatalánál: harmaduk kizárólag ár alapján dönt egy-egy casco biztosítás mellett.

Utasbiztosításnál a női válaszadók 3 százaléka leginkább az árak összehasonlítása alapján dönt. Ugyanakkor, nem feltétlenül a legolcsóbb csomagot választják az ár alapján döntők, 40 százalék ugyanis a közepes árkategória mellett teszi le voksát; ezt a csomagot "biztonságosabbnak" tartják az alsó kategóriához képest.