Kik keresik a csokot leginkább?

Népszerű az új csok az UniCreditnél is.
Napi.hu, 2016. február 8. hétfő, 16:41
Fotó: Napi.hu

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) 2016-os szabályai szerinti igényléseket, mely már a bevezetése előtt is rendkívüli érdeklődést váltott ki, február elejétől fogadja az UniCredit Bank. Az új csok iránti kialakult fokozott figyelmet jelezte, hogy már a jogszabályi feltételek december végi megjelenését követően számos kérdéssel keresték meg a bankot a lehetőséggel kapcsolatban - adta hírül a pénzintézet.

Az első februári hét igazolta a nagyszámú előzetes érdeklődés során gyűjtött tapasztalatokat: az új csokra első körben azok számítanak, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek. Mindazoknak ugyanis, akik biztosan eleget tudnak majd tenni a három gyermek vállalásának 10 éven belül, nem kell tartaniuk a szigorú visszafizetési kötelezettségtől, amit nem teljesítés esetére köt ki a jogszabály.

Az új szabályok nyomán a bankhoz érkező kérdések a használt lakás vásárlásáról vagy bővítéséről átterelődtek az új lakásokra. Az a kérdés azonban, hogy a támogatás beleszámít-e az önerőbe, szinte mindig elhangzik, erre a banknál igen a válasz.

Az UniCredit szakértői szerint a csoknak köszönhetően idén elsősorban a magánszemélyek családiház-építéseiben várható élénkülés. Ebben már 2015-ben is növekedést tapasztaltak.

Ugyanakkor az értékesítési célra épülő új lakások száma - a statisztikák tanúsága szerint - jelenleg még elég kevés, ami idén még szükségszerűen korlátokat szab az új lakások vásárlásával kapcsolatos terveknek és így a hitelfelvétel érdemi növekedésének is. A csok élénkítő hatása nyomán ez a következő években változhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK