- Hétről hétre újabb brókercégek kerülnek bajba. Bár még nem ismert, hogy e cégek ügyfélvagyona milyen mértékben sérült/tűnt el, ha azokat visszakapják a befektetők, a pénz hova csatornázódhat át?

- A bankok érthetően megpróbálnak ezekre a pénzekre vonzó ajánlatokat adni (ráadásul keddtől a bedőlt négy kisbank ügyfeleit fizeti ki az Országos Betétbiztosítási Alap - a szerk.) elsősorban a prémium szegmensben.

Ezek azonban csak kisebb pénzek, a szolgáltatókhoz aligha érkeznek így gyorsan milliárdok. Az igazi átcsoportosítódás szektorszinten azután következhet be, amint általánosan a szolgáltatói kockázatot értékelik át az ügyfelek.

- A rossz hírek (eddig három független magyar brókercég - Buda-Cash, Hungária Értékpapír, Quaestor - került bajba) nyomán a jövőben már nem lesz szexi a "független és magyar tulajdonú" kifejezés a piacon?

- Egy független brókercég kapcsán a jövőben minden egyes befektetőnek két szempontot kell mérlegelnie: elhiszi-e, hogy egyrészt a szolgáltató, azaz a tulajdonos nem akarja megkárosítani, másrészt pedig egyszeri negatív sokk/baj esetén a hirtelen megjelenő kintlévőségek kezelésével a brókercéget a mögötte álló tulajdonosok képesek/hajlandóak lesznek-e kimenteni.

Az utóbbi egy magyar magáncég esetén azt jelenti, hogy a milliárdos tulajdonos egyéni döntésén múlik, hogy a magánvagyonát bevetve lép-e a reputáció megvédésére áldozva.

Karagich István
Kép: Napi Gazdaság, Dömötör Csaba

- Milyen irányú mozgások indulhatnak az ügyfélvagyonoknál?

- Úgy tűnik, ezekben a napokban a biztonság fogalmát a friss negatív élmények, na meg a politika segít újraértékelni. Véleményem szerint a külföldi tulajdonú bankok mellett sokan egyre jobban kezdhetnek/kezdenek megbízni esetleg az állami tulajdonú bankokban, mondván: ott is inkább biztonságban van a megtakarításuk, mint a független kis magyar tőkepiaci szereplőknél.

- Mely szolgáltatók lehetnek a befektetési piac átrendeződésének nyertesei?

- Ez még nem egyértelmű, de a véleményem szerint itthon ide sorolható több külföldi hátterű befektetési szolgáltató, például a KBC vagy az Erste.

Emelett elképzelhetőnek tartom, hogy jól kerülhet ki ebből az időszakból a Concorde, de még az SPB is, amennyiben sikerül demonstrálniuk, hogy ők nem csak valóban független és magyar, de leginkább megbízható szolgáltatók.

- A rossz hírek hallatán várható, hogy sok privátbanki ügyfél a külföld felé veszi pénzével az irányt, ahol esetleg kisebb az elérhető hozam, de nagyobb a biztonság?

- Engedje meg, hogy most egy kicsit haza beszéljek a hazai privátbanki szektor mellett. Az alacsony kamatkörnyezet itthon és külföldön is általánossá vált, így csupán ebből a szempontból nem vonzóbb a külföld, ráadásul sokkal magasabb a befektetések fajlagos költsége.

Az is kérdés egyelőre, hogy az előző bő egy évtizedben alapvetően magas kamatú és nagy biztonságú befektetési formákhoz szokott ügyfelek milyen új eszközöket, milyen hozamelvárás és kockázatvállalás mellett preferálnak majd. Elviekben tehát csak relatív előnyt jelent a biztonság szempontjából a külföld.

A kulcsot véleményem szerint a megfelelő tulajdonosi háttér jelenti - egy tőkeerős anyacég megnyugtató, hiteles erővel itthon és külföldön egyaránt.

- A privátbanki szolgáltatók közül, aki most nem "nyomul" most, az lemarad a megmozduló pénzek megszerzésében?

- Igen, a tanácsadói tapasztalatunk egyértelműen ez. Vitathatatlan, hogy 2015 a privátbanki kabát újragombolásának időszaka. Szolgáltatói és ügyfél újra rendeződés is a levegőben van a piacon. Nem csak terméket, de értékajánlati és szolgáltatási képességet is kell mutatni az ügyfelek felé. Látható, hogy az új hozamkörnyezet mellett megváltoztak az ügyféligények is.

Átmenetileg vonzó lehet ugyan a magas hozam kínálata, de az elmúlt hetek csattanós választ adtak, hogy a szakszerű portfolióépítés nem sprint, sokkal inkább középtávfutás. Azt hiszem, ma minden korábbinál jobban számít a termékkínálaton felül a szolgáltatási környezet és a megbízhatóság, ezt pedig a szolgáltatóknak kommunikálniuk kell.

- A január közepén megtapasztalt, nem várt svájcifrank-hatásból mit éreztek az ügyfelek?

- Jó néhány olyan privátbanki ügyfél van, akinek a kockázatos befektetésre szánt magas hozamot kereső pénze most beragadt valamelyik brókercégnél. Emiatt ők - például a frankügyletek miatti margin call-ok miatt - kénytelenek hozzányúlni a privát bankoknál tartott, alapvetően hosszú távú megtakarításnak tekintett vagyon egy részéhez is, mely lassíthatja a szektor idei éves növekedését. Összegezve azonban 2015-re érdemi, 10 százalék feletti szektorszintű növekedést várok, ráadásul elsősorban nem hozam alapon bővülve, hanem az új beáramló pénzekből táplálkozva.