A számok a csökkenés mellett átrendeződésről is tanúskodnak: az idén sokkal több a hazai és a közeli országokból érkező - elsősorban cseh és lengyel - vendég. Elkán Péter, az SCD Group Zrt. kommunikációs igazgatója a Napinak elmondta: míg például Hollandiából 33 százalékkal kevesebben, Lengyelországból 29, Csehországból pedig 27 százalékkal többen jöttek, mint tavaly.

Ráadásul a hazai vendégek száma - az év eddig eltelt részében - 13 százalékkal nőtt. Összességében ugyanakkor a korábbi év hasonló időszakához képest augusztus 10-éig a szálláshelyek forgalma 5 százalékkal csökkent. Eddig 465 ezer vendégéjszakát jegyeznek, ez megegyezik a 2007 augusztusában mért adatokkal. Elkán hozzátette: a foglaltsági adatok tavasszal még 5-7 százalékkal felülmúlták a tavalyiakat, ám a szeles, csapadékos nyárelő két számjegyű visszaesést okozott. Július közepétől viszont már javulást tapasztalnak.

A Balaton-parti tendenciákkal szemben a maximum egy-két kempinget működtető dunántúli vállalkozások nem panaszkodnak, sőt többen azt állítják, hogy a '60-as, '70-es évek után ismét divat lett idehaza kempingezni. Ebben nem kis része van a gazdasági válságnak, az elmúlt hetek kánikulájának, de vonzzák a vendégeket a különböző fesztiválok is.

A lapunk által megkérdezett kereskedők szerint nem véletlen, hogy a táborozáshoz szükséges felszerelések forgalma a tavalyihoz képest is 15-20 százalékkal nőtt, de többen béreltek lakókocsit, sőt, vásároltak is - elsősorban használt járműveket.

A hazai gyógyfürdők területén vagy azok közelében lévő kempingek forgalma az elmúlt három évben átlagosan 3-5 százalékkal nőtt. Ráadásul a vendégszám egyre kiegyensúlyozottabb, hiszen különösen a korszerű, mobil fűtőkészülékek megjelenése óta a lakókocsival és lakóautóval már nemcsak jó időben lehet táborozni.

Ősszel és tavasszal, sőt az év végi ünnepek idején Hajdúszoboszlón, Hévízen, Zalakaroson, Hegykőn vagy a dél-somogyi Csokonyavisontán szinte nyári telítettség jellemzi a kempingeket.