Kilencéves rekord dőlt meg a lízingpiacon

Kilenc éve nem volt ilyen a magyarországi lízingpiacon: 2017-ben a finanszírozott összeg 18 százalékkal, 613 milliárd forintra nőtt- adta hírül a Magyar Lízingszövetség. A járműfinanszírozáson belül a személyautók és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 27 százalékkal, 184 milliárd forintra nőtt.
Domokos László, 2018. február 14. szerda, 09:49
Fotó: Napi.hu

Tavaly a finanszírozott összeg mellett a teljes portfólió is emelkedett, ráadásul a legtöbb szegmensben növekedés történt. A múlt évben kilencéves rekordot döntött a finanszírozott összeg: 613 milliárd forintos összegnél jobb eredményt legutóbb 2008-ban, a válság elmélyülése előtt ért el a lízingpiac. Tartósnak látszik az összes kihelyezésben 2016-ban bekövetkezett fordulat, 2018-ban a bővülés 5-7 százalék lehet - állapította meg Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a járműfinanszírozás jelenti a lízingpiac fő motorját. A személy- és kisteherautók eladása 2017-ben 15,5 százalékkal nőtt, de a lízingpiac ezt meghaladó növekedést produkált. A finanszírozott összeg ugyanis 27 százalékkal 184 milliárd forintra emelkedett. Szintén jól teljesített a flottapiac, ahol az új kihelyezések összege 23 százalékkal 87 milliárd forintra nőtt több nagy flottabeszerzésnek köszönhetően - mondta Tóth Zoltán, a lízingszövetség főtitkára.

A várakozások szerint a személyautó-piacon 2018-ban is növekedés várható, elsősorban a magánszemélyek vásárlásai miatt, így a finanszírozott összeg ebben a szegmensben 10-12 százalékkal emelkedhet (januárban a plusz 38 százalék volt). A vállalati autó szegmensben a flottamenedzsment szolgáltatásokkal beszerzésre kerülő személy- és kishaszongépjárműveknél további térnyerésre lehet számítani.

A magánszemélyek egyre bátrabban veszik újra igénybe a lízingfinanszírozást, ennek eredményeként 2017-ben az autóeladások 40 százaléka valamilyen lízingkonstrukció segítségével történt. Több tényezőnek volt köszönhető a javulás, többek között a háztartások jövedelmi helyzete, a nettó fizetések emelkedését, a kedvező kamat környezet és a finanszírozások iránti bizalom erősödését - fogalmazott Zs. Nagy István, a Lízingszövetség elnökségi tagja.

Az árnyoldalak közé tartozik a külföldről beáramló nagy mennyiségű használt autó, itt a szövetség további fehérítő intézkedéseket javasol. Üdvözlik az eredetvizsgálat év eleji kiterjesztését, de további szigorítást tartanak itt szükségesnek, emellett azt javasolják, hogy adóelőnyt kapjanak a kevésbé környezetszennyező járművek.

A flotta szegmensben a kihelyezések értéke tavaly 86,8 milliárd forint volt, a 2016-os 70,6 milliárd forint után. A várakozások szerint idén a volumenek tartása lehet a reális cél.

A nemzetgazdasági beruházások bővülésével párhuzamosan lendületesen nő a truck és gép szegmens (ide tartoznak a nagyhaszongépjárművek, a mezőgazdasági, az építőipari és az egyéb gépek, valamint az it) is, a tavalyi emelkedés 35 milliárd forint volt. A piac lassan telítődik, így a következő években a gépcsere - akár a használt gépek beszámításával - lehet a lízingpiaci növekedés motorja - véli Nyikos. Több szakmában is már érezhető problémákat okoz a munkaerő hiánya, így várhatóan egyre bonyolultabb és drágább eszközöket vesznek igénybe a cégek.

Mára csekély súlyúvá vált két lízingterület. A lakás szegmensben tavaly az új kihelyezések értéke csupán 2,8 milliárd forint volt, a 2016-os 0,8 milliárd után. Az it-ban pedig egy-egy partneri szerződés vagy a szezonalitás képes változtatni a képen, ezzel együtt az összes új kihelyezés 2017-ben csupán 5,6 milliárd forint volt, a 2016-os 4,7 milliárd után.

HOZZÁSZÓLÁSOK