Kína 2018 decemberében letartóztatta Michael Kovrig volt kanadai diplomatát és társát, Michael Spavort, nem sokkal azután, hogy a kanadai rendőrök az Egyesült Államok parancsára őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, amiért a gyanú szerint kijátszotta az Irán ellen bevezetett amerikai és európai uniós szankciókat. Bár Peking kitart állítása mellett, hogy az eljárás nem válasz Meng őrizetbe vételére, aki továbbra is házi őrizetben van Vancouverben, miközben az Egyesült Államok által kért kiadatás ellen küzd.

"Többször kértünk engedélyt Michael Kovrig meghallgatásához, de ezt mindannyiszor megtagadták" nemzetbiztonsági okokból - mondta Jim Nickel, a kínai kanadai nagykövetség ügyvivője és ügyvédje a pekingi bíróság előtti hétfői sajtótájékoztatón. "Most azt látjuk, hogy maga a bírósági eljárás nem transzparens, ami nagyon aggaszt minket ez" - folytatta Nickel a Reuters beszámolója szerint.

A szolidaritás során 26 ország 28 diplomatája, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Ausztrália, Hollandia és Csehország képviselői jelentek meg a bíróság előtt.

"(Joe) Biden (amerikai) elnök és Antony Blinken (külügyminiszter) elmondták, hogy Michael Kovrig és Michael Spavor ügyeinek kezelésekor az Egyesült Államok ezt a két személyt úgy kezeli, mintha amerikai állampolgárok lennének" - mondta el a szintén jelenlévő William Klein, az amerikai kínai nagykövetség ügyvivője.

Kovrig esete azért érdekes, mert - ahogy azt a Direkt36 korábban megírta - kanadai-magyar kettős állampolgár. Michael Kovrig családja a kommunista diktatúra elől menekült el Magyarországról. Ő már Kanadában született, de a 90-es években visszaköltözött Budapestre, ahol angoltanárként és a Budapest Week újságírójaként dolgozott, mellette pedig a Bankrupt nevű punkegyüttesben is énekelt. Nagyapja, Kovrig János újságíróként szintén megjárta Kínát az 1930-as években, majd 1946-ban a magyarországi kommunista hatalomátvételkor letartóztatták és internálták. A portál szerint emiatt a magyar-kanadai külügy egyeztetett is egymással, Szijjártó Péter miniszter az ügy magyar támogatásáról biztosította Ottawát. Később aztán mégsem történt előrelépés az ügyben, és a portált arról tájékoztatta a magyar külügy, hogy Michael Kovrigot "a kínai hatóságok kizárólag kanadai állampolgárnak tekintik", ezért nem tudnak lépni az ügyében.

A Reuters által a diplomaták demonstrálásáról készült képen nincs feltüntetve magyar résztvevő. A KKM-nek kérdést küldtünk az ügyben.

A kínai bíróságok 99 százalékos arányban ítélik el a hasonló ügyek miatt bíróság elé állított személyeket, bár a pontos vádirat a már említett nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem ismert. Megfigyelők elmondták a férfi valószínű elítélése végső soron megkönnyítheti egy diplomáciai megállapodás megkötését, amelynek értelmében szabadon bocsátják és visszaküldik Kanadába.