Bebörtönözték a kínaiak a koronavírus-járványról elsőként tudósító újságírót

Négy év börtönre ítélte egy kínai bíróság azt az újságírónőt, a 37 éves Csang Csant, aki az elsők között tudósított a vuhani járványkitörésről az év elején - számolt be az Euronews.
Szabó Dániel, 2020. december 28. hétfő, 16:52
Fotó: Getty Images - Tüntetők Csang Csan elengedéséért a letartóztatása után.

Kína már nemzetközi PR- és dezinformációs kampányokat is kezdett, hogy lemossa magáról a koronavírus-járvány vuhani kitörését, amely után az egész világra kiterjedt a pandémia. Adományozásokkal, a kellemetlen jelentések befolyásolásával, az Egészségügyi Világszervezet támogatásával próbálták kezelni a helyzetet. Azóta viszont kiderült már, hogy az újfajta vírust elsőként felismerő orvost például megpróbálták ellehetetleníteni, mielőtt az a hivatalos közlések szerint épp a Covid-19-be halt bele.

December 28-án viszont újabb fordulatot vett a kínai Covid-kommunikációs politika: a korábban ügyvédként dolgozó, 37 éves Csang Csant, a járványról az elsők között tudósító újságírót négy év börtönre ítélték. Csang többek között a túlterhelt vuhani kórházakról szóló videókat tett közzé az interneten.

A bíróság "viták szításában és bajkeverésben" találta bűnösnek a nőt, aminek a maximális büntetési tétele 5 év is lehetett volna. Viszont az eljárás során a bíróság nem részletezte a videók és az írások tartalmát, és meg sem mutatta a védelemnek. Így nem volt lehetőségük megérteni, pontosan milyen jogsértést követett el Csang Csan.

Az újságírót május közepén vették őrizetbe Sanghajban, és júniusban éhségsztrájkba kezdett tiltakozásként. A védőügyvéd arról is beszélt, hogy a nyilvánosság kizárásával folytatott tárgyaláson Csang tolószékben vett részt, rossz egészségi állapotban - írja az Euronews, amely szerint más aktivisták és újságírók miatt is zajlanak eljárások a koronavírus-járványról való tájékoztatás miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.12.28 22:47

És ezekkel barátkozik Orbán.
Igaz tartja a mondás. A pénznek nincs szaga.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html