Kína kiüti az USA-t

Húsz év alatt megduplázódik a polgári légi közlekedés a világon: az utasok száma 2035-ben meghaladja majd a 7,2 milliárd főt. A növekedés motorja egyértelműen Ázsia lesz, ennek felét ugyanis ez a térség - s ezen belül Kína jelenti majd.
Szakonyi Péter, 2016. november 14. hétfő, 14:33
Fotó: Reuters

Húsz év múlva 7,2 milliárdnyian  szállnak majd repülőgépre évente. A 2035-re jósolt utasforgalom az idei  3,8 milliárd közel duplája. A légiközlekedés  drasztikus növekedésének okairól a nemzetközi légügyi szervezet, az IATA közölt  részleteket. A mennyiségi változás mellett a  következő 20 évben alapvetően megváltozik a forgalom szerkezete, mert a növekedésben  Ázsia és Afrika szerepe nő,  míg az Egyesült Államoké és Európáé csökken. A növekedésben oroszlánrészt vállal Kína, amely a bővülésnek feléért lesz "felelős", így nem elképzelhetetlen, hogy az Egyesült Államok helyett Kína lesz  a világ első számú légiközlekedési piaca.

A harmadik legjelentősebb piac sem Nagy Britannia  lesz 2035-ben, hanem  India. A távol-keleti országok közül még Indonézia kerül majd az első tízbe - Olaszországot kiszorítva onnan. Ez a trend egyébként már az elmúlt évtizedben elkezdődött, hiszen a távol-keleti országok a korábbi 24 százalékról 40 százalékra növelték részesedésüket a világ légiközlekedésében.

Az IATA merész előrejelzését a gazdasági növekedés alapvetően befolyásolja. Az éves szinte 3,7 százalékosra tervezett bővülése ugyanis a piaci liberalizáció folytatódásához és a világkereskedelem bővüléséhez kötődik. Ha ez utóbbiak szerényebb mértékben bővülnek,  és  egyes kormányok protekcionista intézkedéseket vezetnek be akkor a növekedés évi  csak 2,5 százalékot érhet csak el, így a 2035-os forgalom csak 5,8 milliárd utasra nőhet.

A légiközlekedés fejlődése egyben a gazdasági növekedést is inspirálja: új repülőterekre, kiszolgáló létesítményekre, infrastrukturális beruházásokra  - és persze több alkalmazottra van szükség. Ezek nem csupán a fejlett országokban jelentenek gazdasági fellendülést, de a ma még jórészt szegény afrikai országokban is. A forgalom növekedésében ugyanis olyan, jelenleg még szerény jelentőséggel bíró afrikai országok is részt vállalnak, mint Togo, Uganda, Zambia, Sierra Leone és Ruanda.  A fekete kontinens  utasforgalmának emelkedése éves szinte 8 százalékos is lehet! ( Igaz, így is csak 300 millió légiutasra számítanak az időszak végére.)

A legjelentősebb évi emelkedést a közel-keleti útvonalakon regisztrálhatnak majd. Az évi 5 százalékos bővülés egyik oka az öböl menti légitársaságok erőteljes növekedése, és a dubaji, adu dzabi repterek folyamatos bővítése. (Kritizálják is sokat az ottani  repülőtársaságokat,  mondván  terjeszkedésükhöz jelentős állami segítséget és anyagi támogatást kapnak.)

Az ázsiai forgalom növekedése évi 4,7 százalékra nő, így  2035-re 3,1 milliárd utas csekkolhat be az ottani reptereken. Az észak-amerikai piacon az éves bővülés 2,8 százalékot tesz majd ki, ezt követi Európa. Az éves növekedés itt lesz a legalacsonyabb, mindössze 2,5 százalék. Az európai országok utasforgalma azonban így is 1,5 milliárdosra nő 2035-re.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.11.15 18:08

Szerintem sem lesz jó vége ennek az egésznek, persze ha valamit ki nem találnak. A repülőgépek teljesen tönkre fogják tenni a Föld légkörét és az ózont. Minek ez a sok ember erre a bolygóra? Elvégre nem ott tart még a tudomány, mint a Star Trekben, és amit tudunk a Világegyetemről az sem valami biztató.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yamimarik, 2016.11.14 20:32

"Húsz év alatt megduplázódik a polgári légi közlekedés a világon: az utasok száma 2035-ben meghaladja majd a 7,2 milliárd főt. A növekedés motorja egyértelműen Ázsia lesz, ennek felét ugyanis ez a térség - s ezen belül Kína jelenti majd."

- Nos ennyi bőven elég lesz a Föld nevű bolygón , ma még létező élet teljes kipusztulásához, kipusztításához !.
És bolygónk , amely nem csereszabatos lakhelyünk élhetetlen , lakhatatlanná , pokollá tételéhez!
A mai fenntarthatatlan önpusztító civilizációs gátlástalan őrülethez csak egy jelszó illik hozzá .
EMBEREK ! IRÁNY ELŐRE , A VÉNUSZ NEVŰ BOLYGÓ FELÉ VEZETŐ ÚTON A POKOLBA !
(A Vénuszba láthatjuk a jövőnket , mely bolygó mindenféle paramétere ellentétes a Föld nevű bolygón való életre ).
Maximum 20 év múlva megfulladunk , mert nem hiszem hogy mindenkinek jut majd oxigén luxuscikkek .
Arról nem is szólva hogy gyerekein és unokáink , ha nem fulladnak meg velünk .rázni fogják öklüket sírjainknál átkozva minket .Mi pedig mint erőműben a turbina , pörgünk majd sírjainkban !
Szép új halálos világ lesz , ammár biztos , ha csak ez a rémjóslat megvalósul !
"Húsz év alatt megduplázódik a polgári légi közlekedés a világon: az utasok száma 2035-ben meghaladja majd a 7,2 milliárd főt. A növekedés motorja egyértelműen Ázsia lesz, ennek felét ugyanis ez a térség - s ezen belül Kína jelenti majd."
A keretes szerkezet kedvéért .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html