"Made in Austria" (készült Ausztriában) felirattal értékesített Kínában készült maszkokat árusított egy meg nem nevezett osztrák cég, amit a szövetségi ügyészség "szervezett tiltott munkával és súlyos kereskedelmi csalással" gyanúsít - derül ki a hírcsatorna csikkéből.

A maszkokat újracsomagolták, majd átcímkézték, mert Ausztriában gyártott termékként magasabb áron adhatók el. Ráadásul mindezt olyan emberekkel csináltatták, akik nem rendelkeznek a társadalombiztosításhoz szükséges regisztrációval, vagyis nem bejelentve, illegálisan dolgoztak.

A nyomozás "ismert személy" és a gyártó cégért felelős további személyek ellen indult. Eddig a társaság két különböző telephelyét kutatták át, az okozott kár összegét még vizsgálják. További információt az ügyészség - a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel - sem a gyanúsítottakról, sem a további intézkedésekről nem közölt.

Az FFP2 típusú maszkokra az elmúlt hetekben megnőtt a kereslet, miután elterjedt a sajtóban, hogy Magyarországon is kötelezővé teszik a használatukat, mint ahogy Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában. Végül erre nem került sor, és azt sem lehet tudni, hogy hozzánk jutottak-e a kamuosztrák kínai maszkokból.