Kínai hódítást tervez a magyar borászat

A hosszabb távú tervek között szerepel a Hilltop több millió palackos mennyiségeket felvenni képes kínai piacon betöltött pozícióinak erősítése.
Kiss Melinda, 2011. szeptember 14. szerda, 06:05
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Várhatóan a tavalyi 2,7 milliárd forint árbevétel után 2011-re 2,3 milliárd forint körülire mérséklődik a neszmélyi borvidék egyik legjelentősebb borászata, a Hilltop Neszmély Borászat árbevétele idén. A 90 százalékban exportra termelő társaság életét a devizaárfolyamok változása, a fő piacának számító Nagy-Britannia egyre mélyülő válsága, illetve a tavalyi terméskiesés miatt kisebb árualap nehezíti − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Keresztury Éva, a társaság egyik tulajdonosa. A borászat átlagos években évi hétmillió palackos exportja tavaly a terméskiesés miatt lényegében megfeleződött. A következő borpiaci évben azonban a mostani szüreti kilátások alapján már hatmillió palackos exporttal és egymilliós belföldi értékesítéssel számol a társaság. A csak a saját termését feldolgozó Hilltopnál ugyanis mennyiségben rossz közepes, minőségben azonban nagyon jó terméssel számolnak a mostani szüretnél.

A minőség alapján Keresztury áremelést is elképzelhetőnek tart a főbb piacokon, bár ez elsősorban a brit válság alakulásától függ majd. A borászat exportjának jelenleg 80 százaléka irányul a szigetországba, a fennmaradó hányad Skandináviában, Japánban és Kínában talál gazdára. A brit piacon jelenleg keresett zöld veltelini fajtából viszonylag kis termőterülettel rendelkezik a társaság, vásárolni pedig a magas szőlőárak miatt nagyobb tételben nem tudnak. Hosszabb távon azonban, a cég jövedelmezőségének javulásával a szabad területeikre tervezett újabb telepítéseknél már ezt és egyéb, a célpiacokon keresett szőlőfajtákat ültetnének. A hosszabb távú tervek között szerepel a Hilltop több millió palackos mennyiségeket felvenni képes kínai piacon betöltött pozícióinak erősítése is. Az újabb igényt azonban nem termelésbővítéssel, hanem a brit export egy részének átcsatornázásával, illetve magasabb árkategóriába pozicionálásával elégítené ki a társaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK