Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Latin-Amerika, azon belül Kolumbia növekedési potenciálja a válság alatt is nagy maradt, ezt bizonyítja az elmúlt években rendre 6 százalék feletti növekedést produkált a térség negyedik legnagyobb gazdasága, de az idei évre is 4,1 százalékos bővülést várnak - jelentette ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által szervezett "Kolumbia külkereskedelmi stratégiája - együttműködési lehetőségek magyar vállalkozásokkal" című fórum Patti Londoòo Jaramillo, Kolumbia külügyminiszter-helyettese. A politikusnő szerint a dél-amerikai ország jelenleg a gazdasági nyitás politikáját követi, így egyre több országgal kötnek szabadkereskedelmi szerződéseket: az amerikai kontinensen Costa Rica kivételével mindenkivel sikerült már megállapodni, de az utóbbi időben felvették a kapcsolatot ez ügyben többek közt Japánnal, Izraellel, Törökországgal, Oroszországgal, Kazahsztánnal, Új-Zélanddal, vagy éppen Katarral is.

Bár Magyarország méretei alapján maximum egy tartomány lehetne Kolumbiában, mégis számos területen számítunk a magyar vállalkozásokra - közölte Patti Londoòo Jaramillo. Az ország például le van maradva az élelmiszeripari, vagy az infrastrukturális fejlettség tekintetében, így itt van egy piaci rés, amit betölthetnének a hazai cégek. A külügyminiszter-helyettes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Kolumbiában a kormány elhatározása után a 2030-as évekig jelentős infrastrukturális beruházásokra - például vízi, vasúti, szárazföldi közlekedés fejlesztése - lehet számítani.

A magyar cégeket azonban főleg a vízgazdálkodás területén várnák, hiszen a latin-amerikai ország rendkívül gazdag vizekben, ám például a csatornázottság, vagy a vízi közlekedés elmarad a kívánatostól. Az ilyen irányú beruházásokat alapvető prioritásnak nevezte Londoòo Jaramillo, de kiemelte, hogy a bányászati cégek is könnyen találhatnak munkát, hiszen bár Kolumbiában naponta egymillió hordónyi kőolajat termelnek, de ezen kívül is remek bányászati lehetőségek vannak a hegyekben bővelkedő országban, így olyan vállalkozásokat várnak, melyek földméréssel, geológiával és egyéb mérnöki munkával foglalkoznak. A területen jelenleg 33 külföldi cég van jelen, főleg kanadai, egyesült államokbeli, illetve ausztrál vállalkozások, a magyar cégek többek közt a környezetbarát technológiával tűnhetnek ki. Ezt egyébként ugyancsak nagyon fontos célkitűzésnek nevezte a külügyminiszter-helyettes, hiszen az ország a biológiailag sokszínű, rendkívül sok állat és növényfaj hazája, amit a kozmetikai ipar fel tud használni.

Mi vár a cégekre Kolumbiában?

A stabilitás és az üzleti érdekek védelme tekintetében Kolumbia kiemelkedik a térségből - hangsúlyozta Patti Londoòo Jaramillo, majd hozzátette, hogy hazájában nem különböztetik meg a helyi és külföldi befektetőket, mindketten ugyanazokat a jogosítványokat kapják a kormánytól. Ezen kívül kiváló logisztikai központnak nevezte az országot, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Maimi 3, Sao Paulo és New York pedig 5 óra alatt elérhető el a régió legnagyobb repteréről. A külügyminiszter-helyettes szólt a droghelyzetről is, mint mondta az utóbbi időben jelentős előrelépéseket tudtak elérni, így mára már egyre inkább visszaszorulnak a kartellek és bizakodásának adott hangot, hogy a közeljövőben már más országként beszélhetünk Kolumbiáról.