Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly saját erőnél és jövedelemnél éri meg elsősorban a hamarosan létrehozandó nokok tagjává válni, hiszen így maximalizálható az állami támogatás, és oldható meg a gyors lakáshoz jutás - legalábbis ez látszik a törvényjavaslat szövegéből - írta a Világgazdaság. A 30 százalékos, évi legfeljebb 300 ezer forintos állami támogatás kihasználásához ugyanis havi 83,3 ezer forint befizetését kell vállalni.

Ráadásul a lakáshoz jutás sorrendjét a már teljesített befizetések összege is befolyásolja, vagyis minél nagyobb a befizetés, illetve önrész, annál nagyobb az esélye, hogy valaki az elsők között lakáshoz jusson.

Sok az aggály

A konstrukció ugyanis több elemében is eltér a piacon jelenleg elérhető finanszírozási és előtakarékossági termékektől, ami sok ügyfelet visszatarthat a jelentkezéstől. A legfontosabb az, hogy a nok tagjai kizárólag új lakás vásárlására használhatják fel a rendelkezésre álló összeget, és azt sem lehet pontosan tudni, hogy mikor juthatnak lakáshoz. A 40 millió forintban meghatározott értékplafon szintén sokak számára kizáró ok lehet, akárcsak az, hogy nincs betétbiztosítási garancia a megtakarított összegekre - véli a lap.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy ha a közösség tagja a futamidő alatt kívánja megszüntetni tagsági viszonyát - például nem tudja fizetni a vállalt összeget, vagy nem tud tovább várni az áhított ingatlanra -, akkor is csak a közösség megszűnésekor juthat hozzá a befizetéseihez, ráadásul mindenféle kamattól vagy hozamtól mentesen.

Nincs kamat

Aki tagként belép egy nokba, a következőkre számíthat: Először is lemondhat arról a kamatról, amit azt követően kaphatna, ha egyszerűen félrerakná a pénzt, és állampapírba vagy befektetési alapba rakná, márpedig ez a következő 10-15 évben - 4,5 százalékos átlaghozam mellett - több, mint a 30 százalékos állami támogatás, mínusz a majd megállapítandó díj, amit a csoportot szervező cég szed le - hívta fel e figyelmet a 444.hu. Másrészt a belépőnek fogalma sem lesz, hogy mikor és mire használhatja fel azt a pénzt, amit befizetett. Márpedig a magyarországi ingatlanpiac komoly kilengéseket mutat.

Emellett nem tudni még egy csomó mindent: például a nokot szervező cégek maximum mekkora díjat szedhetnek majd le a befizetőktől, hogyan kell tájékoztatniuk a tagjaikat és hogyan fogj az MNB felügyelni a cégeket.

Kik a megbízható szervező?

Úgy tűnik, a kormány egy vagy legfeljebb néhány magyar vállalkozóra írta meg a törvényt, ugyanis kevés olyan cég működik Magyarországon, amely a "megbízható szervező" státusznak jelenleg is (legalábbis állítólag) megfelel. Márpedig a törvény szerint csak "megbízható szervezők" által toborzott nok tagjai számára jár a támogatás. Aki olyan cég által szervezett nokba lép be, amely nem szerez "megbízható szervezői" státuszt azzal, hogy legalább 1000 lakóingatlan adásvételében közreműködik, és 2 éven keresztül adatot szolgáltat az MNB-nek, az nem számíthat az állami támogatásra. A magyar lakás-takarékpénztári rendszer ezzel szemben - több régiós társával szemben - arról híres, hogy az állami támogatásokat rendben, a szerződésben rögzített módon közvetíti ügyfelei számára - fogalmazott a Portfolio egy korábbi cikkében.