Az Advenio Zrt. bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának pályázati nyilvántartásba vételt megtagadó végzésével szemben, ezért a tanács legutóbbi ülésén - a törvényi előírásoknak megfelelően - felfüggesztette az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárást - közölte az NMHH.

A Médiatanács februárban az országos kereskedelmi rádiós frekvenciára (az egykori Class FM frekvenciájára) kiírt pályázatán két jelentkező közül csak az egyiket, a Hold Reklám Kft. pályázatát vette nyilvántartásba. A másik pályázó Advenio Zrt. nyilvántartásba vételét pedig elutasította. A hatóság korábbi közleménye szerint "az Advenio a hiánypótlást nem teljesítette megfelelően, üzleti terve hibás számításon alapult, így pályázata nem felelt meg a pályázati felhívásnak".

A Hold Reklám Kft. ügyvezetője Bakai Mátyás, aki tavaly októberig még a Radió 1-et üzemeltető, Andy Vajna tulajdonában lévő Radio Plus Kft.-t vezette. A Hold Reklám tulajdonosa az a Lucky Ventures Kft., amelyet Andy Vajna befektetőcége, az AV Investments Kft. alapított 2015 decemberében. Jelenleg már Bakai a Lucky Ventures tulajdonosa.

A kizárt pályázó Advenio Zrt. működtette egykor a Class FM frekvenciáját, a cég tulajdonosa 2016 májusától Michael McNutt Sláger Rádió Zrt.-je. Az utóbbi vállalkozás Simicska Lajos üzlettársától, Nyerges Zsolttól vette meg az Adveniót.

Tovább szólhat két helyi rádió

Két helyi rádió ötéves szerződéshosszabbításáról is döntött a Médiatanács. Így 2023. június 25-ig tovább szólhat az Andy Vajna budapesti Rádió 1 adójával tavaly októberben közös hálózatba kapcsolódott szombathelyi adó a 97,7 MHz frekvencián (ez volt korábban a Frisss FM rádió, üzemeltetője a Vasi Friss Rádió Kft.), valamint a Méz Rádió a Veszprém 103,1 MHz-en. (Az utóbbit működtető Veszprém Rádió Kft. a budapesti Sláger FM rádiót is üzemeltető romániai befektető, Morar Nicolae Radu érdekeltségébe tartozik - derül ki a Céginfo.hu adataiból.)