BUX
37917

Kirúgták az egyik sztrájkolót a Paksi Atomerőműből

A Paksi Atomerőmű Rt. azonnal hatállyal elbocsátotta az egyik sztrájkoló munkavállalót - mondta Mittler István, az erőmű kommunikációs főosztályvezetője az MTI-nek.

NAPI Online, 2006. március 28. kedd, 16:04

A Paksi Atomerőműen a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) által meghirdetett sztrájk ideje alatt az egyik munkavállaló munkája során a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodást felülbírálta, és jogszerűtlen intézkedést tett: nem engedélyezte az előre betervezett munkákat az érvényes utasításoknak megfelelően. A cég vezérigazgatója a munkavállalót beosztásából azonnali hatállyal leváltotta, munkaviszonyát munkáltatói rendkívüli felmondással megszünteti.

Az atomerőmű közleménye szerint a döntést követően a vezérigazgató felhívta a sztrájkban résztvevő munkavállalók figyelmét, hogy az atomerőmű biztonságos üzemeltetését minden körülmények között biztosítani fogja. Nyomatékosan kérte a sztrájkbizottságot arra, hogy a sztrájk során tartsa be és tartassa be az egyeztető bizottságban elfogadott feltételeket.

A szakszervezet hétfőn reggeltől 72 órás munkabeszüntetést hirdetett meg, amely a munkáltatóval történt megállapodás szerint az erőmű összes blokkjának 5 százalékos teljesítménycsökkentését jelentette volna, a villamosipari nagykereskedő MVM Zrt. azonban hétfőre nem engedélyezte a blokkok visszaterhelését. Utóbb a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM Zrt.) utasításában kétszer fél órás időtartamra engedélyezte a paksi atomerőmű egy blokkján a visszaterhelést kedden, amely lehetővé teszi, hogy a dolgozók sztrájkoljanak.

Az engedély a 3. blokk teljesítményének 20 megawattos csökkentésre szól kedd reggel 6 órától 6.30-ig, valamint 18 órától 18.30-ig - közölte Mittler István. A március 1-jén kezdődött bértárgyalások során a MÉSZ követelése 10 százalékos alapbéremelést, plusz évente 5 százalékos uniós felzárkóztató emelést, valamint a társaság üzleti tervének túlteljesítéséből származó adózott eredmény felének a munkavállalók közötti keresetarányos felosztását tartalmazta.

Hétfőn a menedzsment az eddigi 5 százalékos átlagkereset növekedés és az ezen felüli közel 1 millió forintos éves szociális és jóléti juttatás helyett újabb ajánlatot tett a dolgozóknak.