Kiscégek figyelem! Kéthónapos haladék a pénztárcserére

Varga Mihály a "kiskasszák" bekötési kötelezettségének kéthónapos kitolására tesz javaslatot.
MTI, 2013. június 7. péntek, 16:34

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja a kormánynak, hogy fontolja meg a kiskasszák, azaz a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépek esetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való online bekötés június 30-i határidejének kéthónapos, szeptember elsejére való kitolását.

Erről a nemzetgazdasági miniszter azt követően tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek, így az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az Országos Kereskedelmi Szövetség valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel.

Ezek a szervezetek már korábban javasolták a határidő kitolását - emlékeztetett a gazdasági tárca vezetője.

Varga Mihály jelezte: két hónapnak elegendőnek kell lennie arra, hogy az átállás biztonságosan megtörténjen.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz eddig 7 engedélyezési kérelem futott be - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ebből három kiskasszákra, míg négy számítógép-alapú pénztárgépekre vonatkozott.

Varga Mihály elmondta: néhány héten belül megérkezhetnek az első engedélyek, s így már látható lesz, hogy milyen gépek közül lehet választani. Tehát az első pénztárgépek megjelennek az eredetileg előírt határidőben, így a pénztárgépcsere is hamarosan megindul.

A nemzetgazdasági miniszter szerint - a nagyobb áfa-bevétel, és a gazdaság már most tapasztalt fehéredése miatt - van remény arra, hogy ez a kéthónapos halasztás nem okoz jelentős kiesést az adóbevételekben. Kifejtette: az év első hónapjaihoz képest április-május hónapokban már egy kedvezőbb áfa-teljesítés van, s örömteli, hogy a kiskereskedelmi forgalom 3,4 százalékos növekedést mutatott.

A nemzetgazdasági tárca arról is tájékoztatott, hogy az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó határidő kitolása nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn. A miniszteri rendelet alapján legfeljebb öt pénztárgép cseréjéhez, beszerzéséhez igényelhető gépenként 50 ezer forint támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.06.09 10:49

@tarTosPista: Mi az értelme? Ki a fene nézi végig a felvételeket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2013.06.09 10:41

az senkinek sem jút eszébe, hogy végre egy vállalkozásbarát, versenyképes környezetet kellene teremteni?
én csak azt látom, hogy a vállalkozások adójából királyi módon eltartott élösködőknek egyetlen gondja van, miképp lehet mindent elvenni azoktól akik még dolgoznak!
az értelmes, kreativ, dolgozni akaró emberek szép csendben elhúznak az országból. aki marad, az is igyekszik elöször kiküldeni a termékét külföldre, majd onnan vissza kishazánkba!
ha már a kameránál tartunk, sokkal jobb ötlet, minden pénztárgép mellé egy adóellenört, egy vámost, egy tüzrendészt, egy munkavédelmist, akik negyedóránként jelentéseket küldenek!
ennek tuvábbi előnye, hogy meglenne az 1 millió új, igaz felesleges, munkahely!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.06.09 09:28

Egy javaslat a pontosabb forgalom ellenőrzésre:
Minden boltban van kamera a lopás megelőzésére.
A boltos jogosan védi az áruját, a befektetett pénzét a tolvajok elöl.
De ugyanúgy az állam is az adóját.
Tehát a bekötött pénztárgép a nem beütött áruról nem készít dokumentációt, tehát továbbra se fizetnek az után adót.
Vagyis törvényt alkotni, hogy a NAV kameraképeket is ellenőrizhesse, hogy a vásárolt áruról adott-e blokkot a kereskedő.
Ugyanis ha a kamera veszi, hogy a vásárló fizetett, de a pénztárgépet nem használták, akkor megvan a csalás.
Ez pedig a kameraképet ellenőrizve lehetséges.
Ha már egyszer van kamera a boltban, legyen kihasználva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html