A pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó egységes uniós szabályozásnak megfelelő hazai előírás szerint április 30-ig nyújthatnak pénzforgalmi szolgáltatást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélye nélkül a mobilvásárlást biztosítók. Az érintett cégek azonban eddig érzékelhetőn nem voltak hajlandóak foglalkozni a kérdéssel. Elméletben így a jövő héten akár lehetetlenné is válhatott volna a mobilparkolás, vagy az autópálya matricák telefonos vétele.

A témában tájékoztalanok körében (vagy a nagyon is képben levők "felbujtására') felbukkantak olyan hírek, hogy a kormányzat a jövőben korlátozni kívánja a mobiltelefonon keresztül lebonyolítható jól bevált fizetési módokat. Az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkársága is ringbe szállt. A felügyelet megállapította, hogy a jelenleg ismert és nyújtott mobilvásárlási szolgáltatás pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül ugyan, de - a tárca kérést figyelembe véve - végül (megelhetősen az utolsó pillanatban) találtak egy kiskaput, amellyel eltekinthetnek attól, hogy a cégek engedéylt kérjenek.

Az Európai Unió szabályozása ugyanis a korlátozott helyen, vagy áruk és szolgáltatások korlátozott körében végzett pénzforgalmi szolgáltatásait kiveszi a szabályozás hatálya alól, annak eldöntését pedig, hogy egy szolgáltatás korlátozott-e, az  uniós szabályozás az összes körülményt részletesen ismerő nemzeti hatóságokra bízza. A PSZÁF tehát mostantól (és mint jelzik, várhatóan a közeljövőben is) úgy ítéli meg, hogy a mobilfizetés a korlátozott kategóriába tartozik. Hozzáteszik viszont, hogy figyelemmel kísérik majd a mobilvásárlási szolgáltatás fejlődését annak érdekében, hogy a korlátozott-körűség fennállásának jövőbeni megszűnése esetén a tevékenységet a mobilszolgáltatók a továbbiakban is a jogszabályoknak maradéktalanul eleget téve végezhessék.