Tavaly augusztus óta minden hónapot mínuszban zárt a kiskereskedelem a statisztika szerint, 2021. január sem indult fényesen. De a február első hetét is magában foglaló mérleg már 1-2 százalékos növekedést sejtet a boltos világban. A KSH heti monitoros statisztikája szerint ugyanis a január 8. és február 5. közötti hetekben meglódult a boltos vásárlás, a korábbiakhoz képest biztosan.

Az online kasszaadatok 3 százalékos növekedése a drágulással és a webáruházakkal együtt (előbbi le, utóbbi felfelé húzza a teljes boltos mérleget) ebben az időszakban 1-2 százalékos emelkedést jelent,a megvásárolt árumennyiséget (volument) is nézve - írta a kereskedelmi szakportál.

Ebben szerepet játszhatott a családi kasszákban február elején elkönyvelt fizetésemelés (ahol volt) és a 13. havi nyugdíj első heti részlete is. (Bár a nyugdíj csak a statisztikai időszak után érkezett, de lehetett egy kicsit előlegezni is a költekezésben, ha futotta rá.)

A bolti költekezésben hagyományosan sokat számít a vásárló hangulata, a fogyasztói bizalom is. A november óta otthonukba zárt vásárlók előtt felcsillanhatott a reménysugár, hogy a bezártság enyhülhet, hiszen megpendítették ennek lehetőségeit, politikai berkekben. Így a háziasszonyok akár nagyobb bátorsággal is róhatták a sorokat a bevásárlólistákon.

A statisztika szerint az élelmiszerek piacai hozták a 3 százalék körüli növekedést, ami nem marad el sem 2020-as, sem a járvány előtti időszaktól. Az üzemanyag-vásárlás most már alig esett a korábbi hónapok méretes zuhanásait követően. A különféle iparcikkek körében pedig némileg kisebb volt a visszaesés, mint korábban, igaz, csak nagyon kicsit, de az irányzat, a fagyos vásárlási kedv lassú engedése kiolvasható az adatokból. Az influenza járvány elmaradt, ezért gyógyszerből kevesebbet vásároltunk.