Egyes esetekben néhány doboz külföldről behozott egyedi engedélyes készítmény értékesítése elég ahhoz, hogy a patika meghaladja az adóköteles forgalmat.

Mindösszesen 337 érintettje van a gyógyszertárakra kivetett különadónak, amelynek összege 160 millió forint - olvasható a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) honlapján.

A patikákra kivetett különadó legjobban a hálózatban működőket sújthatja, illetve azokat a gyógyszertárakat, amelyek nagyobb értékű gyógyszerek forgalmazását vállalják - írta a Világgazdaság. Szakemberek szerint ilyen termékek forgalmazása esetén az az 500 ezer forint, amely az adóalap minimuma, nagyon gyorsan összejön. A patikák esetében fizetendő kiskereskedelmi adó mértéke efelett sávos rendszerű, 30 milliárd forintig 0,1, 30 és 100 milliárd forint között 0,4 százalék adót kell fizetni.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint, ha csak egyszeri befizetésről lenne szó, akkor elfogadhatónak tartanák, hogy ezzel hozzájárulnak a koronavírus járvány elleni védekezéshez, azonban a törvényből az látszik, hogy ez nemcsak egy egyszeri alkalom, hanem folyamatos a befizetés.