Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén továbbra is hatalmas a boltos bérolló a megyék között: 79 ezer forint. A kétszámjegyű béremelést majdnem minden megy hozta 2019-ben, kivételek a megyés bérrangsor legvégén kullogó Békés és Nógrád megyék boltosai - olvasható a portálon..

A legjobban a Fejér megyei boltok fizetik az eladóikat 277 ezer forintos átlaggal (a havi bruttó átlagkereseteket nézve a négy főnél nagyobb boltosok körében), amelyet a főváros (253,4 ezer forint) és Pest megye (245,7 ezer) követi. Somogy, Békés és Nógrád, 200 ezer forint környékén mozog, míg az utolsó helyen tanyázó Nógrádban 197,6 ezer az eladók átlagfizetése.

A földrajzi térségek közötti bérkülönbségeket számos tényező befolyásolja, így a megye gazdasági ereje, a településszerkezet, az aprófalvak, kistelepülések súlya, a közlekedési viszonyok, vagy az idegenforgalom. Bár a turizmusnál is vannak különbözőségek, hiszen a Balaton északi partján Veszprém megyében sokkal nagyobbak a boltos átlagkeresetek (242,6 ezer forint), mint a déli part mentén húzódó Somogy megyében (202,1 ezer).

Nehéz a dolga a boltos katonának

Az egyes megyékben a fizikai dolgozók bérével összevetve a boltos eladók átlagkeresetét nagyon is jellemző a bérelmaradás, hiszen csak két megyében mozognak a boltok a megyei átlag felett, Borsodban (214,8 ezer) és Szabolcsban (208 ezer), utóbbiban nem is kicsi: 23 ezer forint a boltos eladók bérelőnye.

Győr-Moson Sopronban 100 ezer forint a boltos eladók bérhátránya a megyei átlaghoz képest, ami azért több, mint sok. Komárom Esztergom megyében 74 ezer forint, Hevesben és Vas megyékben 47 ezer forint a lemaradás.

A boltos eladók így akár megyén belül, lakhelyükhöz közel is találnak a boltnál jobban fizető más munkahelyet, ha váltásra adják a fejüket (de mint korábban már kimutattuk, a boltos szakmák között is a bérolló - földrajzi különbségek nélkül - 94 ezer forint).

Nyilván számít a nyugati határ közelsége is, hiszen a rangsorban a dunántúli megyék többsége a rangsor első felében tanyázik, hiába, ott erősebb a magyar ipar is, a második felét pedig az alföldi és az északi megyék alkotják.

Nem véletlen, hogy a boltokban nagy a fluktuáció az eladók körében. Ráadásul közben a bérek mindenütt emelkednek a nemzetgazdaságban, ezért is kisebb a boltos eladóbérek átlaga.

A részletes megyei listát a blokkk.com-on találja.