Kiszállhat az MKB-tulajdonos

Az MKB-ból való kivonulást is előírhatja az Európai Bizottság az osztrák BAWAG számára az állami tőkeinjekció fejében bécsi hírügynökségi források szerint.
MTI-Eco, 2010. június 30. szerda, 17:42
Fotó:

A bizottság szerdán bejelentette, hogy jóváhagyja a veszteséges BAWAG által igénybe vett állami segítségnyújtást. Részleteket egyelőre nem közölt Brüsszel. Az APA osztrák hírügynökség ugyanakkor jól értesült, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a feltételek között lehet a magyar MKB bankban birtokolt mintegy tíz százalékos részesedés eladása.

A BEWAG-nak 2008-ban mintegy félmilliárd, 2009-ben 22 millió euró veszteséget könyvelt el. Az osztrák állam tavaly decemberben 550 millió eurós tőkeinjekcióval és több mint 400 millió euró értékű kezességvállalással járult hozzá a bank megerősítéséhez. A bizottság tavaly év végén ideiglenesen jóváhagyta az állami segítségnyújtást. A 400 milliós állami garanciát a BAWAG végül nem vette igénybe.

Az MKB Bank 89,75 százalékban a német Bayerische Landesbank tulajdonában van, a BAWAG P.S.K. tulajdonrésze 9,77 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK