Kiszállna az MNB a Giróból

Az MNB felméreti a bankközi elszámolásforgalmat bonyolító Giro Zrt.-ben lévő 7,3 százalékos részvénycsomagjának értékét.
NAPI, 2010. június 22. kedd, 14:14
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank beszerzési eljárást indított a bankközi elszámolásforgalmat bonyolító Giro Zrt.-ben lévő 7,3 százalékos részvénycsomagjának értékbecslésére.

Az értékbecslés célja, hogy támpontot adjon a jegybanknak a pakett értékesítéséhez és a jövőbeli eladás a lehető legjobb áron történjen. Ha nyereséges lesz a tranzakció, az a jegybank profitját gyarapítja, amelyet az MNB a jegybanktörvény alapján befizet az államkasszába.

A jegybank közölte: hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapfeladatok ellátását segíti vagy nélkülözhetetlen, márpedig a bankok közötti pénzforgalmi elszámolásra úgy is tud hatni, ha nincs tulajdonrésze a Giróban.

Magyarországon a kétszintű bankrendszer bevezetésével jelent meg az az igény, hogy a kor technikai színvonalán álló fizetési rendszer alakuljon ki, amelyben a hitelintézeti elszámolóház a szolgáltatásait számítógépes informatikai és távközlési rendszerekkel nyújtja. A koncepció jegyében a Girót 1988 decemberében alapította meg 11 hitelintézet, valamint a Magyar Nemzeti Bank. A cégnek jelenleg 27 részvényese van, a társaság jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint

HOZZÁSZÓLÁSOK